Politika

Lajčak preneo Vučeviću najnovije informacije o stanju dijaloga Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2024

-

12:33

Lajčak preneo Vučeviću najnovije informacije o stanju dijaloga Beograda i Prištine
Lajčak preneo Vučeviću najnovije informacije o stanju dijaloga Beograda i Prištine - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem u Atini razgovarao o dijalogu i odnosima EU i Srbije.

"U Atini sam se sreo sa novim srpskim premijerom Milošem Vučevićem. Dao sam mu najnovije informacije o stanju u dijalogu i govorio o odnosima EU i Srbije", naveo je Lajčak na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Lajčak je sinoć u Atini, na međunarodnoj konferenciji "Mir i održivi razvoj" koja je organizovana povodom šestogodišnjice od potpisivanja Prespanskog sporazuma, rekao da je na zemljama Zapadnog Balkana da iskoriste aktuelni trenutak koji postoji u EU povodom proširenja i da se približe članstvu u  bloku.

Podsetimo, premijer Miloš Vučević izjavio je u Atini, posle više od sat vremena razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je njegov utisak da nema ni govora da će Aljbin Kurti ući u formiranje Zajednice srpskih opština.

"To je moj utisak, ja ne mogu da kažem da je to zvanična poruka Miroslava Lajčaka, ali sam stekao utisak da Kurtiju ne pada na pamet da formira ZSO. Do kraja ove godine niko ni ne vidi plan njegove aktivnosti na formiranju ZSO, da ne ulazim uopšte kakav bi bio sadržaj te zajednice”, rekao je Vučević srpskim novinarima u Atini.

Vučević je kazao da ne može da kaže da je optimističniji posle razgovora sa Lajčakom ili da je dobio neka uveravanja da Priština ima dodatnu volju da smiri situaciju na terenu, ali je naveo da će Lajčak vrlo brzo posetiti Beograd i razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Veoma sam zabrinut za situaciju na KiM, za sudbinu našeg naroda, moramo da čuvamo naš narod na KiM, da mu pomognemo a istovremeno da budemo strpljivi da razumemo geopolitičke okolnosti, da ne nasedamo na provokacije da nas ne uvuku u ono što bi želeli", poručio je Vučević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija