Politika

Potpisan sporazum Srbije i EU o saradnji sa Fronteksom, Dačić: Srbija štiti svoje, ali i granice Evropske unije

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

10:38

Potpisan sporazum Srbije i EU o saradnji sa Fronteksom, Dačić: Srbija štiti svoje, ali i granice Evropske unije
Potpisan sporazum Srbije i EU o saradnji sa Fronteksom, Dačić: Srbija štiti svoje, ali i granice Evropske unije - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potpisao je sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson Sporazum između Republike Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (FRONTEX) u Republici Srbiji.

Prema tom sporazumu, policijske snage Fronteks biće raspoređene, ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, već i sa trećim zemljama.

Sporazum će doprineti i zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija.

Dačić je izjavio da će snage Fronteksa, zahvaljujući danas potpisanom sporazumu, biti raspoređene ne samo na granicama sa Bugarskom i Mađarskom, u okviru operacije "Srbija kopno", već i na granicama sa trećim zemljama i da time Srbija štiti svoje granice, ali i granice Evropske unije.

Nakon što je sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson potpisao Sporazum između Republike Srbije i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Republici Srbiji, Dačić je novinarima ispred Palate Srbija rekao da je to drugi sporazum koji je Srbija potpisala sa Fronteksom.

MUP Srbije

 

"To će značajno doprineti našoj borbi zajedničkoj borbi protiv prekograničnog kriminala i iregularnih migracija. Zajedničkim snagama jačamo puta ka očuvanju javnog reda i mira na našoj teritoriji, ali njime ćemo sačuvati i granice Evrope", poručio je Dačić.

Dodao je da će sporazum doprineti efikasnoj razmeni informacija sa zemljama EU i Fronteksa.

"Srbija štiti svoje granice, ali time čuva i bezbednost i stabilnost cele Evrope. Zato nam treba jedinstveni odgovor i podrška. Svaki dodatni policajac iz EU, koji se pridruži našoj graničnoj policiji na terenu pomoći će našoj policiji da sveobuhvatno odgovori na izazove borbe protiv iregularnih migracija, smanjenju broja nezakonitih prelazaka državne granice, na putu ka konačnoj destinaciji migranata, a to je EU", rekao je Dačić.

On je istakao da je EU jedan od najznačajnijih donatora MUP-a i da je današnja donacija, koja se sastoji od 56 vozila i nadzorne opreme, samo jedna od donacija u nizu EU za potrebe pripadnike policije u svim segmentima njenog rada, ne samo za graničnu policiju.

Johanson čestitala Srbiji na rezultatima u borbi protiv krijumčarenja migranata

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson izjavila je da je, zahvaljujući radu srpske policije, vidan pad broja migranata u Evropskoj uniji. Johanson je  čestitala Srbiji na rezultatima u borbi protiv krijumčarenja migranata.

"Pokazali ste veliku posvećenost i ostvarili dobre rezultate. Sve više vidimo pad broja migranata koji dolazi u EU zahvaljujući vašim dobrim akcijama, ali i manji broj nezakonitih prelazaka granice, a sa druge strane povećanje broja krivičnih gonjenja ljudi koji su uključeni u takve aktivnosti", rekla je Johanson novinarima.

Dodala je da će Evropska komisija nastaviti da pruža podršku Srbiji na polju unutrašnjih poslova.

"Mi ćemo nastaviti da se borimo protiv prekograničnog kriminala i samo zajeničkim snagama možemo da nastavimo dalje i ostvarimo dobre rezultate", zaključila je Johanson.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija