Evropa

Fronteks šalje 50 svojih pripadnika u Finsku na granicu sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2023

-

18:22

Fronteks šalje 50 svojih pripadnika u Finsku na granicu sa Rusijom
Tanjug AP/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP - Copyright Tanjug AP/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) saopštila je da će rasporediti 50 svojih pripadnika na finsko-ruskoj granici.

"Očekuje se da će ovo značajno pojačanje stići već sledeće nedelje, što predstavlja primer Fronteksove posvećenosti brzom reagovanju i efikasnoj podršci", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će pomoć, između ostalog, uključivati službenike za nadzor granice i podršku za registraciju migranata.

"Fronteksova podrška Finskoj prevazilazi logistiku. To je demonstracija jedinstvenog stava Evropske unije protiv hibridnih izazova koji utiču na jednu od njenih članica. Ova saradnja pokazuje da kada se suočava sa složenim graničnim pitanjima, Evropa ostaje ujedinjena, nudeći podršku kroz opipljive akcije", rekao je izvršni direktor Fronteksa Hans Lejtens.

Tanjug AP/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

 

Premijer Finske Peteri Orpo saopštio je juče da je vlada te zemlje odlučila da zatvori sve prelaze na granici sa Rusijom, osim jednog.

"Naš zadatak je da osiguramo bezbednost Finaca", rekao je Orpo na konferenciji za medije i dodao da će ostati otvoren granični prelaz Raja-Josep.

U novembru je više od 700 ljudi bez važećih putnih isprava ušlo u Finsku preko Rusije zbog čega je Helsinki optužio Moskvu da usmerava migrante ka Finskoj. Kremlj, sa druge strane, odbacuje sve optužbe.

"Bilo bi neophodno uputiti finske graničare da održe konsultacije sa ruskim graničarima i iznesu sve zabrinutosti finske strane. Potrebno je proći kroz sve stavke, iznaći obostrano prihvatljivo rešenje, ili dobiti objašnjenje", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa