Evropa

Finska od ponoći zatvara četiri granična prelaza sa Rusijom zbog priliva migranata

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2023

-

23:30

Finska od ponoći zatvara četiri granična prelaza sa Rusijom zbog priliva migranata
Finska od ponoći zatvara četiri granična prelaza sa Rusijom zbog priliva migranata - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Finska će od ponoći zatvoriti četiri granična prelaza sa Rusijom, rekli su danas finski zvaničnici, navodeći da to preduzimaju u pokušaju da zaustave povećani priliv migranata. Finska granična služba je navela da će četiri granična prelaza sa Rusijom, od ukupno devet, biti ztavorena za sav saobraćaj do 18. februara, preneo je Rojters.

Finska je optužila ruske vlasti za povećani prelazak migranata kao znak odmazde zbog odluke Helsinkija da poveća odbrambenu saradnju sa SAD. Kremlj je odbacio te tvrdnje.

Prvi fizički sukob između finskih graničara i migranata dogodio se večeras na prelazu Nirala nakon što su graničari pokušali da zaustave migrante prskajući ih hemikalijama, javio je finski javni servis YLE.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Finska pravi "veliku grešku" birajući put konfrontacije sa Rusijom, preneo je TASS.

Peskov je izrazio duboko žaljenje što su finske vlasti krenule, kako je naveo, putem uništavanja bilateralnih odnosa.

Oko 300 tražilaca azila, uglavnom iz Iraka, Jemena, Somalije i Sirije, stigli su ove sedmice u Finsku, navela je granična straža. Zvaničnici su rekli da je danas samo do podne iz Rusije u Finsku ušlo gotovo 100 migranata. Finska deli granicu sa Rusijom u dužini od 1.340 kilometara.

Komentari (0)

Evropa