Politika

Ministarstvo spoljnih poslova: Džeruzalem post vređa nevine žrtve i zdrav razum čitalaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2021

-

10:39

Ministarstvo spoljnih poslova: Džeruzalem post vređa nevine žrtve i zdrav razum čitalaca
Ministarstvo spoljnih poslova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije je danas osudilo tekst u "Džeruzalem postu" u kome je autor David Goldman, na osnovu netačnih podataka, besramno pokušao da relativizuje najveći i najmonstruozniji zločin na ovim prostorima, u ustaškom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

U saopštenju Ministarstvo je navelo da u tekstu "Ovo sramotno ismevanje holokausta mora prestati", koji je objavljen 14. avgusta, autor "vređa seni nevino stradalih žrtava jasenovačkog logora, ali i zdrav razum izraelskih i međunarodnih čitalaca, tvrdnjom da u tom najvećem koncentracionom logoru nacističke Nezavisne Države Hrvatske nije pobijeno više od 4.500 žrtava".

Kako je navelo Ministarstvo, stotine hiljada žrtava logora koji je predstavljao centralnu tačku ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, dugo su negirane i nipodaštavane, isprva sa margine, da bi se "u taj žalosni poduhvat početkom 90-ih uključio i politički vrh obnovljene hrvatske države".

"Najbesramnije minimiziranje broja žrtava jasenovačkog logora potencirao je nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, govoreći o 30-40.000 ubijenih, ali niko nije mogao ni pretpostaviti da će ga u ludilu revizionizma nadmašiti najugledniji izraelski list", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da su Srbija i srpski narod u celini oduvek stajali na braniku istine, čuvajući uspomenu na nevino stradale žrtve holokausta, oštro se protiveći svakom pokušaju da se razmere najvećeg zločina u istoriji sveta na bilo koji način relativizuju.

"Sećanjem na šest miliona Jevreja pobijenih u monstruoznom nacističkom piru, mi ujedno branimo dostojanstvo svake srpske žrtve koja je stradala od istog zla, a na području NDH i od iste ruke. Verujemo da ćemo u slobodi i istini posvećenom narodu Izraela i dalje imati najiskrenijeg saveznika u odbrani prava na sećanje, uprkos bezočnim pokušajima manipulacije kojima nažalost svedočimo", zaključuje se u saopštenju. 

 

Komentari (0)

Srbija