Politika

I Srbija potpisala zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/08/2021

-

18:58

I Srbija potpisala zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana
Kabul - Copyright AP/Uncredited

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je potpisala zajedničku izjavu o mirnom napuštanju Avganistana, koju su inicirale Sjedinjene Američke Države.

Na zvaničnom sajtu Stejt departmenta objavljen je ažuririan spisak zemalja iz različitih delova sveta, među kojima je od danas i Srbija. 

Podsetimo, Srbija je uz Bosnu i Hercegovinu bila jedina zemlja Zapadnog Balkana koja se nije pridružila ovoj izjavi objavljenoj 15. avgusta.

Zanimljivo je da se na listi našla i Mađarska, koja u početku nije podržala ovu inicijativu.

Među potpisnicima zajedničke izjave o mirnom napuštanju Avganistana nalaze se Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija, kao i Kosovo, koje Amerikanci, podsetimo, tretiraju kao posebnu državu. Takođe, dokument su podržali i bliski susedi Srbije koji su deo EU – Hrvatska i Slovenija. Na istoj listi našlo se niz ostalih evropskih država, uključujući Austriju, Belgiju, Bugarsku, Češku, Dansku, Estoniju, Grčku, Island, Irsku, Italiju, Litvaniju, Letoniju, Luksemburg, Maltu, Moldaviju, Norvešku, Kipar, Poljsku, Portugal, Nemačku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku…

I zemlje drugih kontinenata podržale su ovaj apel, poput Australije, Kanade, Čada, Čilea, Kolumbije, Ekvadora, Fidžija, Gane, Gvatemale, Gvineje, Haitija, Hondurasa, Japana, Jordana, Kenije, Liberije, Mauritanije, Novog Zelanda…

Dokumentom Stejt departmenta pozivaju se sve strane u Avganistanu da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu.

"Oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana imaju odgovornost da zaštite ljudski život i imovinu. Avganistancima i stranim državljanima koji žele da napuste zemlju to mora biti dozvoljeno, a putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mora se održati mir. Avganistanski narod zaslužuje da živi bezbedno, sigurno i dostojanstveno. Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo", naglašava se u dokumentu. 

Najmanje 12 mrtvih na aerodromu u Kabulu 

Podsetimo, najmanje 12 osoba poginulo je na aedromu u Kabulu ili njegovoj okolini od nedelje kada su talibani zauzeli grad, a građani pohrlili da napuste Avganistan.

Uzrok njihove pogibije su ili ispaljeni meci ili stampedo, rekao je predstavnik talibana i pozvao građana koji se i dalje tiskaju pred kapijama aerodroma da odu kući ako nemaju isrpavna dokumenta za putovanja, prenosi Rojters.

Euronews Srbija

Aerodrom u Kabulu je sad pod kontrolom oko 4.500 američkih vojnika, ali sve puteve koji vode do terminala kontrolišu talibani koji sprečavaju Avganistance da dođu do aerodroma odakle zapadne zemlje sprovode evakuaciju svojih državljana i lokalnih saradnika.

Prema navodima očevidaca, talibani su sprečili ljude da uđu u kompleks aerodroma, čak i one koji imaju neophodna dokumenta za putovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija