Politika

Zdravlje u klopci političke računice: Zašto su političke stranke u Srbiji toliko pasivne u promociji vakcinacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tijana Krnjaić

25/08/2021

-

06:52

Zdravlje u klopci političke računice: Zašto su političke stranke u Srbiji toliko pasivne u promociji vakcinacije
Zdravlje u klopci političke računice: Zašto su političke stranke u Srbiji toliko pasivne u promociji vakcinacije - Copyright Prinstcreen YouTube/Televizija Forum, Tanjug/Miloš Milivojević, Rade Prelić, Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Političke stranke u Srbiji i više su nego pasivne u promovisanju vakcinacije. Nema kampanja, niti poziva njihovim simpatizerima da se vakcinišu, funkcioneri stranaka o tome ne govore često u javnosti, a sve se uglavnom završi na sporadičnoj vakcinaciji pred kamerama. 

Uprkos konstantnim apelima struke da je vakcina jedino i najbolje oružje u borbi protiv koronavirusa, Srbija i dalje tumara na pragu od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana.

Odgovor na pitanje zašto su stranke toliko pasivne u promociji vakcinacije treba tražiti u političkoj računici i "uvažavanju" onog dela simpatizera koji zastupaju, otvorene ili prikrivene, antivakserske stavove. Oni sami, u svojim izjavama za Euronews Srbija, bez obzira da li su u opoziciji ili na vlasti, daju - diplomatski odgovor. Uprkos tome, situacija na terenu se ne menja, a utisak je da se iza puno izgovorenih reči, nalazi premalo ili gotovo nijedno konkretno delo. 

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler nedavno je javno sugerisao liderima stranaka da pozovu svoje simpatizere na vakcinaciju, skrenuvši pažnju na njihovu pasivnost kao nosioca političke odgovornosti, u borbi za zdravlje koja se, sa uspehom, bije upravo i jedino vakcinama.

"Stranke imaju odgovornost"

Prema Šeklerovom mišljenju, na rukovodstvima stranaka je odgovornost da pozovu svoje članove na vakcinaciju.

"Kod njih već postoji politička disciplina, pa na osnovu poziva svojih lidera glasaju, organizuju sastanke, tako je krajnje logično da lideri pozovu svoje članove da se vakcinišu", rekao je Šekler za Euronews Srbija.

Prinstcreen YouTube/Televizija Forum

 

Šeklerovi pozivi ostali su, međutim, bez konkretnog odgovora. Kako kaže, o ovom problemu govorio je nekoliko puta, ali nije bilo oglašavanja i konkretnih akcija stranaka.

Nejasno je, dodaje, zašto članovi stranke slušaju lidere kada je reč o drugim stvarima, a ne onda kada je u pitanju zdravlje.

"Da li je normalno da u tim strankama ima 50 odsto nevakcinisanih? Zašto slušaju svog lidera u svemu osim tu gde ih savetuje da sačuvaju svoju glavu?", dodaje Šekler u izjavi za Euronews Srbija.

I Šekler mogući razlog pasivnosti stranaka vidi u tome što među članovima političkih partija ima onih koji se protive vakcinaciji.

"Pretpostavljam da u svojim redovima imaju one koji neće da se vakcinišu, pa valjda postoji preveliki rizik da se oni naljute, da neće da glasaju, ne znam šta je drugi razlog", navodi Šekler.

Šta, međutim, o svemu kažu u strankama?

Kakva je "strategija" vlasti?

Poznato je da se među prvima u Srbiji vakcinisala premijerka Srbije Ana Brnabić, ali se onda mesecima čekalo na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić primi vakcinu i svojim primerom promoviše vakcinaciju u borbi protiv koronavirusa.

Tako je promocija dolazila od vrha države, a vakcinisali su se i ministri Vlade - pred kamerama. 

Ipak, više od tog "čina" nismo mogli da vidimo, pa stranka na čijem je čelu predsednik - SNS - nije davala konkretne pozive na vakcinaciju građana.

U javnosti najviši državni organi podržavaju vakcinaciju i pozivaju građane da se imunizuju ističući da je Srbija među prvim zemljama sveta imala vakcine i omogućila svojim građanima da biraju između više proizvođača. Ipak, stavovi koje zastupaju najviši državni funkcioneri nisu uvek u saglasnosti sa ostalim pripadnicima rukovodstava stranaka kojima pripadaju. 

Tako smo o političkih predstavnika, pogotovo na početku procesa vakcinacije, mogli da čujemo različita mišljenja o vakcinaciji i vakcinama, ali i latentno zastupanje antivakserskih stavova. 

Ipak, u Srpskoj naprednoj stranci za Euronews Srbija navode da stranački funkcioneri pozivaju građane na vakcinaciju i da ta stranka nije među onima koji ne izražavaju stav o važnosti vakcinacije.

"Predsednik Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić redovno, gotovo svakodnevno, poziva građane da se vakcinišu i tako pomognu i sebi i svojim porodicama u borbi protiv koronavirusa i ukazuje na značaj vakcinacije", navela je Vladanka Malović, šefica informativne službe te stranke.

Kako je rekla, to rade i drugi funkcioneri SNS. Kada je reč o drugoj najvećoj partiji, koja je takođe deo vlasti - SPS, Đorđe Milićević kaže za Euronews Srbija da je država pokazala odgovornost i da se sada od građana očekuje da pokažu svoju ličnu odgovornost.

"Država je pokazala krajnje odgovoran i ozbiljan odnos i u najtežim okolnostima. Nabavila četiri vrste vakcine, sada i petu, uspela da 'Torlak' proizvodi Spunjik V, a sredinom oktobra će početi i gradnja fabrike za proizvodnju Sinofarm vakcine. Kapacitet će biti oko 2 miliona i moći ćemo da pomognemo državama u regionu", rekao je Milićević.

On navodi da, kada god su u prilici, funkcioneri apeluju da se svi ponašaju odgovorno i da se slušaju saveti i preporuke struke.

"Moramo da shvatimo da smo suočeni sa najvećim zdravstvenim izazovom čiji se kraj još uvek ne nazire, podaci pokazuju da sada imamo povećanje, ne smemo se igrati. Apelujemo da se svi ponašaju odgovorno i ozbiljno i da se slučaju saveti i preporuke struke jer ćemo tako zaštititi i sebe i druge", zaključuje Milićević. 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Kampanja opozicije - lični primer

Sa druge strane, i predstavnici opozicionih pratija koji su govorili za Euronews Srbija, istakli su da vakcinacija jeste važna. Kažu da je oni najčešće promovišu ličnim primerima.

Borko Stefanović iz Stranka slobode i pravde (SSP) rekao je za da je ta stranka najavljivala i pre vlasti da će vakcinacija biti neophodna.

"Jedini način da se izborimo sa epidemijom koronavirusa je da se što veći broj građana vakciniše. To smo govorili i pre vlasti. Dok su oni pozivali ljude da idu u šoping u Milano i da je to malo jače od gripa", naveo je Stefanović za Euronews Srbija.

Euronews/Printscreen

 

On je rekao da je SSP aktivna kada je promocija vakcinacije u pitanju i da im je žao ukoliko se to dovoljno ne vidi.

"Naš resorni odbor za zdravstvo je u velikoj meri u liniji sa onim što promoviše udruženje 'Ujedinjeni protiv kovida'. Ne vidimo mogućnost pobede nad virusom dok se značajan broj građana ne vakciniše. Samim tim što se pokazalo da su vakcine efikasne i bezopasne", izjavio je Borko Stefanović.

Takođe, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, istakao je da je taj pokret mnogo puta izneo jasan stav da je vakcinacija jedini način da se zaštiti javno zdravlje i da se život vrati u normalno stanje.

"Pokret slobodnih građana će i dalje promovisati i pozivati ljude da se vakcinišu, jer kad su ovakve teme u pitanju, tu nema prostora za kompromis niti za političko kalkulisanje", izjavio je Grbović za Euronews Srbija i dodao:

"Nažalost, racionalan i odgovoran pristup u srpskoj politici nemaju mnogo simpatija kad je reč o najrazličitijim i najgledanijim medijima, koji čitaoce i gledaoce privlače štetnim izjavama neodgovornih i egzotičnih pojedinaca, tako da nije čudno što se u takvoj kakofoniji stvara utisak na opozicija ćuti o tako važnoj temi", naveo je Grbović.

I iz Socijaldemokratske stranke (SDS) naglašavaju da je vakcinacija važna i da to pokazuju ličnim primerima.

"To je jedna od osnovnih civilizacijskih tekovina. Niko ne bi trebalo da drugoga, koji je možda ranjiva kategorija po pitanju kovida, ugrožava svojim nonšalantnim ponašanjem", rekao je Konstantin Samofalov iz SDS-a.

Medija Centar Beograd

 

Ipak, kaže da ipak postoje razlozi da određen stepen nepoverenja građana.

"Kontradiktorne izjave političkih lidera i stručnjaka, nedosledno sprovođenje mera, poigravanje sa ozbiljnošću pretnje koju virus predstavlja, doveli su do velikog nepoverenja među građanima Srbije u sprovođenje mera Vlade", rekao je on.

Kako je naveo, vlast nije na dobar način reagovalana pandemiju.

Sa druge strane, lider Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović, nije izneo poseban stav o promociji vakcinacije, ističući da je taj pokret protiv obavezne vakcinacije.

"Vakcina je civilizacijska medicinska tekovina koja je pomogla čovečanstvu u borbi protiv zaraznih bolesti. Srpski pokret Dveri je protiv obavezne vakcinacije jer građani imaju ustavno pravo da sami odlučuju o svome zdravlju i niko ih ne može nasilno vakcinisati protiv njihove volje", rekao je Obradović.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je dodao da se posebno protive vakcinaciji dece, ali i istakao da se ipak o ovom problemu pitaju stručnjaci, a ne političari.

"Problem u Srbiji je taj što se kompromitovanom Kriznom štabu više ne može verovati", naveo je Obradović.

Politički poeni za antivakcinalne stavove

U Srbiji, međutim, postoje i politički pokreti, koji su aktivni u javnoj sferi i koji otvoreno zastupaju antivakserske stavove.

"Neki pokreti otvoreno pozivaju na protivljenje vakcinaciji, promovišu svoje antivakserske stavove samo da bi prešli cenzus i preći će cenzus tako što će rizikovati glave neki ljudima", ističe Milanko Šekler.

Javnosti je posebno pažnju skrenuo slučaj pokreta "Živim za Srbiju", čija liderka, doktorka Jovana Stojković otvoreno promoviše antivakcinalne stavove.

Stojković je psihijatar na Klinici za neuropsihijatriju Kliničkog centra Srbije, a i pre epidemije koronavirusa ona se protivila vakcinaciji dece MMR vakcinom. Protiv dr Stojković se vodi i postupak pred Sudom časti Lekarske komore Srbije.

Pokret "Živim za Srbiju" je zajedno sa pokretom "Levijatan" izašao i na prošlogodišnje parlamentarne izbore, a ta izborna lista bila je daleko od cenzusa sa osvojenih 0.7 odsto glasova.

Komentari (0)

Srbija