Politika

Srbija donirala vakcine protiv koronavirusa Angoli, Zambiji, Zimbabveu i Tunisu

Komentari

Autor: Tanjug

21/08/2021

-

12:08

Srbija donirala vakcine protiv koronavirusa Angoli, Zambiji, Zimbabveu i Tunisu
Nikola Selaković i Frederik Makamure Sava - Copyright Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministarka zdravlja Angole Silvija Lutukuta potpisali su danas u Luandi ugovor o donaciji Srbije toj afričkoj zemlji koja se sastoji od 50.000 vakcina Sputnjik V protiv virusa korona. Prethodno je ministar Selaković posetio Zambiju i Zimbabve kojima je takođe donirao vakcine protiv koronavirusa, a kontigent od 20.000 doza vakcina stigao je i u Tunis.

Ministarka Lutukuta, nakon potpisivanja ugovora o donaciji vakcina, a na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije, istakla je zahvalnost Srbiji što pomaže Angoli u borbi protiv epidemije virusa korona.

"Znamo da vakcine spasavaju živote i zahvalni smo na ovoj donaciji“, kazala je Lutukuta, ističući da je ova donacija od velikog značaja za Angolu i izražavajući uverenje da je ovo samo početak kada je reč o vakcinama.

Lutukuta je rekla i da donacija vakcina nije samo pomoć u borbi protiv virusa korone, već je i ekonomski značajan doprinos Angoli.

Selaković je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da razlog njegove posete nije samo potpisivanje ugovora o donaciji vakcina, već i eventualni dogovori da se ove godine organizuje sastanak predsednika Srbije i Angole - Aleksandra Vučića i Žoao Manuela Gonsalveša Lourensa.

Donacija vakcina Zambiji i Zimbabveu

Ministar Selaković je juče posetio i Zambiju kojoj je donirao 50.000 doza vakcina od Srbije. S obzirom na to da nova vlada još nije formirana, a stara je u tehničkom mandatu, sastao sa v.d. ministrom spoljnih poslova Čalve Lombeom, koji je izrazio veliku zahvalnost Srbiji i srpskom narodu na donaciji i ponovio čvrtsu i jasnu podršku Zambije o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Tokom sastanka, Selaković je Lombeu predao i čestitku predsednika Aleksandra Vučića novoizabranom predsedniku Zambije Hakaindu Hišilemi, u kojoj se, između ostalog, navodi da su prijateljstvo i solidarnost dve zemlje i dva naroda započeli pre mnogo decenija, kao i da srpski narod nikada neće zaboraviti podršku Zambije našoj zemlji u poštovanju međunarodnog prava nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Tanjug/Zoran Stanić

 

Prethodno su Selaković i minsitar spoljnih poslova Zimbabvea Frederik Šava potpisali i ugovor o donaciji Srbije ovoj zemlji, koja se sastoji od 30.000 vakcina i 65 tona prehrambrenih namirnica, među kojima su brašno – 20.000 kilograma, šećer, so i testenine po 10.000 kilograma i 15.000 litara suncokretovog ulja.

Istakao je i da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima nastaviti da pomaže Zimbabveu i drugim afričkim državama.

Selaković je podsetio da Srbija i Zimbabve imaju decenijama duge prijateljske odnose i preneo je pozdrave građanima te afričke zemlje od predsednika Aleksandra Vučića i građana Srbije.

"Iskrenost i toplina ovih pozdrava odražavaju našu bliskost i međusobno razumevanje kao predstavnika slobodoljubivih nacija", rekao je Selaković i naglasio da kao i u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i Jugoslavija diplomatski, moralno, vojno i na druge načine pomogali oslobodilačke pokrete afričkih naroda, na isti način danas Srbija, u okviru svojih mogućnosti, pomaže prijateljskom narodu Zimbabvea u izazovnim i teškim vremenima za ceo svet.

Selaković je ukazao i na to da je i Zimbabve podržao našu zemlju u najtežim trenucima tokom devedesetih godina time što je kao nestalna članica SB UN glasao protiv uvođenja sankcija Beogradu.

I u Tunis stiglo 20.000 vakcina iz Srbije

U Tunis je juče stigla srpska pomoć od 20.000 vakcina Sputnjik V, a reč je o prvom kontingentu u okviru donacije od ukupno 40.000 doza, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Donaciju vakcina srpske vlade na aerodromu su dočekali visoki tuniski zvaničnici, među kojima je bio i ministar inostranih poslova Othman Žerandi.

Doček pošiljke snimala je nacionalna televizija, a ministar Žerandi kao i drugi prisutni zvaničnici dali su izjave o značaju ove medicinske pomoći tuniskom narodu.

Otpravnik poslova ambasade Srbije Božidar Jovanović istakao je ovom prilikom značaj tradicionalno prijateljskih odnosa dveju država.

Prema njegovim rečima, kroz ovakvu pomoć i saradnju može se dodatno unaprediti saradnja i u drugim oblastima, posebno privrednoj, kulturnoj, obrazovnoj kao i saradnja u oblasti turizma.

 

Komentari (0)

Srbija