Politika

Đurić: Na Stefanovićevom mestu bih bez sumnje dao ostavku

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

13:15

Đurić: Na Stefanovićevom mestu bih bez sumnje dao ostavku
Đurić: Na Stefanovićevom mestu bih bez sumnje dao ostavku - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Srpski ambasador u SAD Marko Ðurić izjavio je danas da su tenzije u Srpskoj naprednoj stranci dobra stvar, kao i da bi nesumnjivo podneo ostavku da je na mestu ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

"Koliko god to bila teška i neprijatna stvar, dobra vest je da imamo konačno u Srbiji vladajuću političku stranku koja je stanju da dok je na vlasti vrši temeljno sagledavanje, analizu, kritiku i kontrolu rada svojih najviših funkcinera", rekao je Ðurić na TV Prva.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da se promenila paradigma srpske politike, da više nije dovoljno samo "prodavati maglu", već je važan odnos prema javnoj funkciji i šta se nudi građanima.

"Pokazali smo da smo u stanju da, kada neko pređe crvene linije onoga što je moralno, zakonito i prihvatljivo ponašanje, na najvišim stranačkim organima o tome diskutujemo", kazao je Ðurić.

Ðurić je situaciju, prema svemu što vidi i čuje, opisao kao ugrožavanje bezbednosti predsednika države i članova njegove porodice, ali i jedan nemaran i neodgovoran odnos prema dužnosti za koji će, kako je kazao, nadležni organi utvrditi do čega je doveo.

Upitan da li bi glasao za smenu ministra Stefanovića ako dođe do toga, Ðurić je rekao da smatra da postoji određena objektivna odgovornost o kojoj će se razgovarati. On je dodao da neće bežati od toga jer smatra da se mora rašcistiti sa štetnim pojavama u Srpskoj naprednoj stranci, kao i da nema sumnje da bi dao ostavku na sve stranačke i državne funkcije da je na mestu Nebojše Stefanovića.

Ðurić je ukazao na to da se po prvi put od uvođenja višestranačja vrši revizija rada nekoga ko je obavljao najviše funkcije, i rekao da smatra da je to zdravo i dobro za politički zivot u Srbiji.

On je ponovio da je paradigma promenjena i da nema više nedodirljivih, nikoga ko je imun od političke odgovornosti i da to tako treba da ostane i važi za sve.

"Nova administracija će poštovati Vašingtonski sporazum"

Nova administracija Sjedinjenih Američkih država prihvata obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je zaključen tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, poručio je Ðurić.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

On je rekao da je to za nas dobra vest, jer u tom sporazumu postoji čitav niz elemenata u vezi sa našom infrastrukturom, ekonomijom, zaštitom naše crkve, između ostalog i presude u vezi sa manastirom Dečani koje treba da se primenjuju.


Ðurić je istakao da je predstavljati Srbiju u SAD velika odgovornost i da širenje istine i političkih poruka o našoj zemlji zahteva prilagođavanje američkim narativima i načinu razmišljanja.

U tom kontekstu, Ðurić je otkrio i da Srbija suštinski decenijama nije bila prisutna u SAD u meri u kojoj je bilo potrebno, s obzirom na značaj odluka koje se tamo donose.

"Vreme je da se to promeni i poslednjih nekoliko meseci smo imali vrlo intenzivne kontakte i već 25 sastanaka sa članovima Kongresa", rekao je ambašador ističući da se to dešavalo u periodu dok je Vašington bio zatvoren zbog pandemije.

"Nije više vreme kada je dovoljno samo da se okupljamo na ćevapima"

Kako kaže, gradimo zdrav i dobar srpski kokus, odnosno Udruženje članova američkog Kongresa koji se grupišu prema zajedničkom mišljenju, stavovima i načelima.

Prema njegovim rečima, država se do 1991. godine na organizavan način bavila dijasporom, a sada smo u fazi kada iz pepela to gradimo iz početka. U SAD postoji značajna srpska zajednica prisutna u različitim branšama, imamo visokopozicionirane ljude i radi se na tome da na neki način imamo najmanji zajednički sadržalac, kao i na izgradnji digitalne platforme za povezivanje srpske dijaspore u SAD, dodao je on.

"Ovo više nije više vreme kada je dovoljno samo da se okupljamo na ćevapima, već putem digitalnih platformi treba da se povezujemo i radi ekonomske saradnje i radi lobiranja, kao što druge razvijenije dijaspore rade", kazao je Ðurić.

On je istakao da smo napravili dobre kontakte sa grčkom, jermenskom i drugim dijasporama i da učimo od njih.

Ambasador je rekao i da je više puta video da se Srbija pominje u američkim mejnstrim medijima u udarnim vestima, naročito u nedeljama kada smo odskočili po broju vakcinisanih, i da je sada naša zemlja u SAD "preovlađujuće dobra vest".

To je, pojašnjava, zato što Srbiju možemo da predstavimo kao primer ekonomskog razvoja koja ima jasno definisane vektore svoje unutrašnje i spoljne politike, koja je za sedam godina uspela da isporuči ekonomsku transformaciju i privuče najviše investitora u regionu.

O pritiscima...

"Ljudi se zapitaju zašto je to tako, a mi možemo na validan način da im objasnimo šta je naša strategija, zašto nam je cilj posle 30 godina svega što se izdešavalo da se povežemo sa drugim zemljama regiona, zašto kao ekonomija koja će biti u prve tri u Evropi želimo da dajemo zamajac celom regionu i da je naša vizija region bez granica", dodao je ambasador.


To je, kako kaže, priča koja je vrlo prijemčiva u Vašingtonu, priča koju oni razumeju i spremeni su da podrže i tu nam se interesi poklapaju.

Ipak, kaže da SAD imaju brojne nove prioritete unutrašnje i strane politike - žele da obnove veze sa tradicionalnim saveznicima, rade na razvoju i oporavku pandemije i slično, a da se o Balkanu govori na nešto nižim nivoima administracije i retko.

To je, ističe Ðurić, dobro jer nam daje prostor za rad sa ljudima u Kongresu.

Na pitanje da li će pritisci na Srbiju da se pojačaju, naš ambasador odgovara da ima utisak da Amerika snažno podržava ulogu EU u dijalogu između Beograda i Prištine i da će podržati rad Lajčaka, jer će zapravo primat u toj vrsti razgovora uz njihovu podršku imati EU.

Dodaje da su SAD vrlo su zainteresovane za to da se dijalog nastavi, ističući da je Blinken javno pozvao Kurtija da na konstruktivan način nastavi dijalog, ali da Priština antagonizmom ne demonstrira baš spremnost za konstruktivan odnos.

Govoreći o pritisku na Grčku da prizna takozvano Kosovo, Ðurić je podsetio na to da je jedan od ključnih elemenata Vašingtonskog sporazuma moritorijum na sve akcije u vezi sa priznavanjem Kosova.

"Niko ne treba da ima dilemu"

"Mi smo za pridržavanje onoga što je dogovoreno. Predsednik Vučić je izgadio brend Srbije kao zemlje koja se drži svoje reči", kazao je Ðurić, dodajući da niko ne treba da ima dilemu oko toga kako bi se Srbija ponašala, ako bi došlo do ozbiljnog kršenja ovih obaveza.


Na temu izvinjenja predsednika Češke Miloša Zemana Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine, Ðurić kaže da tome u američkim medijim nije pridato previše pažnje.

Američki fokus nije na našem delu sveta i na najvišem nivou je bilo malo kontakata, tako da to ne treba da čudi. Ipak, za nas je veoma žnačajno što je Zeman javno progovorio o karakteru desavanja od pre 20 godina, kaže Ðurić, jer to stvara balans da nije samo jedna strana kriva.

Govoreći o potencijalnoj poseti predsednika SAD Srbiji, Ðurić je istakao da u svojoj rezidenciji u Vašingtonu gotovo svaki dan ima događaje na koje dolaze službenici Stejt deprtmenta i kongresmeni i da svakome od njih ne propušta da kaže da je poslednji predsednik koji je posetio Srbiju bio Džimi Karter.

On je poručio da smo mi narod koji voli da ugosti i kome bi poseta predsedenika SAD predstavljala veliku čast.

Ambasador Ðurić se, takođe, prisetio posete Džozefa Bajdena Srbiji pre nego što je postao predsednik SAD, rekavši da je atmosfera na sastanku njega i predsednika Vučića bila odlična.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija