Politika

Vučić: Nisam pročitao novi non-pejper, borićemo se da sačuvamo manastire

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2021

-

16:07

Vučić: Nisam pročitao novi non-pejper, borićemo se da sačuvamo manastire
Vučić: Nisam pročitao novi non-pejper, borićemo se da sačuvamo manastire - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, posle posete manastiru Poganovo, gde je razgovarao sa vladikom Vasilijem i sveštenstvom, izjavio da nije pročitao najnoviji non-pejper koji nudi rešenje za kosovsko pitanje i u kome se predviđa autonomija za sever. Dodao je da o nečemu što nije video ne želi da se izjašnjava. 

Ranije je portal "Albanian post" objavio još jedan u nizu non-pejpera za kosovsko pitanje. U njemu je, između ostalog, predviđena autonomija za sever Kosova uz očekivanje da dijalog Beograda i Prištine treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom po kojem će "strane međusobno komunicirati kao nezavisne, suverene i ravnopravne države".

U non-pejperu koji, kako se navodi, predstavlja "francusko-nemačku inicijativu", piše da bi prvi sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u organizaciji visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, trebalo da bude održan u junu u Parizu.

"Albanian post" ne navodi izvor preko kojeg je došao do navodnog non-pejpera, ali objavljuje fotografiju tog dokumenta.

Predsednik Vučić je govorio i o zahtevima Prištine da se četiri srpska manastira isključe iz kategorije ugroženih spomenika na Uneskovoj listi. 

Na pitanje da li ga to plaši, kaže da ga ne plaši, ali da ga brine.


"Ne plaši me ništa, ali me brine, borićemo se i sačuvaćemo Dečane, Gračanicu, Bogorodicu Ljevišku, Banjsku, Pećku Patrijaršiju…", rekao je Vučić za TV Pink.

U manastiru Poganovo je, kaže, razgovarao sa sveštenstvom i vladikom Vasilijem i dodao: "Malo ćemo im pomoći", a pomenuo je i puteve.

Komentari (0)

Srbija