Politika

Vučić: Na Evropskom forumu na Bledu mnogo susreta, najvažniji sa Mišelom

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

11:35

Vučić: Na Evropskom forumu na Bledu mnogo susreta, najvažniji sa Mišelom
Vučić: Na Evropskom forumu na Bledu mnogo susreta, najvažniji sa Mišelom - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će na Evropskom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

Vučić je na pitanje šta očekuje od Foruma na Bledu na kojem će učestvovati i s kim će se sastati, odgovorio da će imati važan panel.

"Jedini sam političar iz našeg regiona koji neće da učestvuje u regionalnom već evropskom formatu", naglasio je on.

Vučić je najavio da će sastati sa predsednikom Saveta EU Šarlom Mišelom, kao i domaćinima, a veruje i izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Dodao je da će se sresti sa mnogim evropskim liderima, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa kojom će se, kaže, dodatno dogovarati oko njene poseti Srbiji.

"Važan je susret sa šefom Saveta EU. Verujem da ćemo moći da razgovaramo o tome da smo podigli nivo usaglašavanja sa EU sa 46 na 62 odsto. To će biti i prilika da vidimo kako oni gledaju na budućnost srpskog pridruživanja EU", zaključio je on.

"Ako se ne ponisti presuda, Briselski sporazum ne postoji"

Ako se ne poništi presuda Ivanu Teodosijeviću jasno je da Briselski sporazum, odlukom Albanaca, više ne postoji, poručio je Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanje dali će, ukoliko se ne poništi presuda Teodosijeviću, Srbi izaći na lokalne izbore na KiM, rekao da se takve odluke donose zajednički i da su, u slučaju neponištenja presude, odnosno odluke Albanaca da Briselski sporazum više ne postoji, sve odluke moguće.

"Nadam se da će neko da postupa racionalno i razumno, a da će neko spolja takođe imati dovoljno mudrosti i snage da ih prizove pameti da se tako ponašaju“, zaključio je on.

"Protesti dozvoljeni, o Rio Tintu će odlučivati građani"

Vučić je, povodom najavljenog ekološkog protesta ispred predsedništva, rekao da su protesti u Srbiji dozvoljeni, ali i poručio da o Rio Tintu neće odlučivati protesti, već građani.

"Protesti su dozvoljeni u ovoj zemlji. Nismo nikada kažnjavali ni one koji su protivzakonito održani ako nisu nasilni. Nasilne proteste nećemo dozvoliti, a o licemerju i svemu drugom onih koji protestuju mogu da govorim danima, jer su beskrajni. Nije Rio Tinto doveo Vučić, već Ðilas, Jeremić, Tadić i sve druge poličke partije koje su bile na vlasti", rekao je Vučić. 

Vučić je rekao da su ranije vlasti potpisale 11 papira u vezi Rio Tinta, a da ključni o eksploatacije niko još nije potpisao.

Kazao je da se sada ti političari bave Rio Tintom, ne što su počeli da brinu o narodu, već što bi da se dočepaju novca.

Vučić je kazao da ne vidi nikakvu posebnu temu za proteste, jer još niko nije doneo nikakve odluke, te da ako neko bude donosio odluku to će biti narod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija