Politika

Brnabić nakon sastanka sa Čavušogluom: Turski investitori su ohrabreni da ulažu u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2021

-

16:46

Brnabić nakon sastanka sa Čavušogluom: Turski investitori su ohrabreni da ulažu u Srbiji
Brnabić i Čavušoglu - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa turskim ministrom inostranih poslova Mevlutom Čavušogluom o odnosima dve države, ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima.

Tom prilikom Brnabić je istakla da su odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou zahvaljujući intenzivnom dijalogu, razumevanju, uzajamnoj podršci, kao i izuzetnom ličnom i profesionalnom odnosu predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Kako je istakla, zahvaljujući ličnom angažovanju predsednika Erdogana, turski investitori su ohrabreni da ulažu u Srbiji.

Dodala je da postoji izuzetna saradnja sa turskim kompanijama, a kao primer navela je preuzimanje novog pogona i radnika kompanije "Geoks" od strane turske firme "Teklas", kao izuzetan vid podrške građanima i državi u kojoj posluje.

Takođe, od posebnog značaja, navela je Brnabić, predstavlja i interes turskih kompanija za ulaganje u manje razvijenim opštinama, što umnogome doprinosi podizanju životnog standarda.

Čavušoglu je ocenio da su turske kompanije zadovoljne uslovima poslovanja u Srbiji i da postoji povećano interesovanje za ulaganje, pre svega u energetski sektor, ali i turizam, za koji je izrazio očekivanje da će i nakon pandemije ostati značajna oblast saradnje naših država.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Brnabić je pružila podršku Turskoj agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja radi na obnovi mnogih kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji, a šef turske diplomatije istakao je da će TIKA nastaviti restauracije spomenika u Srbiji i pozvao lokalne samouprave da predaju svoje projekte.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ocenio je danas da su odnosi dve zemlje izvanredni i da se teži njihovom daljem jačanju, a da je zajednički cilj da trgovinska razmena dostigne nivo od pet milijardi dolara.

Čavušoglu: Odlični odnosi Turske i Srbije

Čavušoglu se sastao i sa ministrom inostranih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, i nakon tog sastanka je, na konferenciji za štampu rekao da sj bilateralni odnosi odlični i da se stalno unapređuju. Današnjim razgovorima, dodao je, potvrđeno je da će se nastaviti istim trendom.

Ukazao je da treba da se održi treće zasedanje Saveta za saradnju dve zemlje, i da je s tim u vezi srpskim sagovornicima preneo poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Takođe je, kako je ukazao, razgovarano o mogućnosti održavanja trilateralnih sastanaka Srbije i Turske sa drugim zemljama sa kojima su iste održavale.

Tanjug/ Strahinja Aćimović

 

"Nadam se da će ovi mehanizmi biti učinkoviti da odnose podignemo na još viši nivo", dodao je Čavušoglu.

On je ukazao da je Memorandum o razumevanju, koji je danas potpisao sa svojim kolegom Selakovićem, bitan za dalju saradnju.

Naglasio je da trgovinska razmena dve zemlje stalno raste, da je dostigla dve milijarde dolara, i da se ide dalje ka zajedničom cilju od pet milijardi dolara.

"Pre 10 godina turska ulaganja u Srbiji bila su u vrednosti od milion dolara, a sada su dostigla vrednost od više od 250 miliona dolara", naveo je on.

Preneo je da su turske firme zadovoljne dolaskom na srpsko tržište, i da će sigurno podstaći dalje investicije iz Turske.

Zahvalio se srpskim vlastima što su dale priliku turskim kompanijama za poslovanje u Srbiji.

Čavušoglu je govorio i o značaju dogovora postignutim u oblasti olakšavanja putovanja, te kazao da je cilj da se ostvari zajednički cilj putovanja samo uz ličnu kartu.

"Ove godine Tursku je posetilo više od 200.000 turista iz Srbije. A Turci su na prvom mestu stranih turista u Srbiji. Radićemo dalje da se te brojke povećaju", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija