Politika

Barbero: SAD treba da učini sve da Srbija uđe u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

02/09/2021

-

13:27

Barbero: SAD treba da učini sve da Srbija uđe u NATO
Barbero: SAD treba da učini sve da Srbija uđe u NATO - Copyright Tanjug/AP/Kevin Lamarque

veličina teksta

Aa Aa

Penzionisani američki general potpukovnik Majkl D. Barbero je izjavio da bi NATO i SAD trebalo da učine sve kako bi Srbija ušla u NATO.


"Verujem da bi Amerika i NATO trebalo da učine sve što je moguće da olakšaju ulazak Srbije u NATO. Između NATO-a i Srbije postoji mnogo zajedničkih interesa, pa SAD i NATO treba da nastave ovaj dijalog sa Srbijom", izjavio je Barbero u intervjuu za "Kosovo onlajn".

Kroz ovaj proces bi se, kako očekuje, mogao i normalizovati odnos između Beograda i Prištine.

Komentarišući povlačenje američke vojske iz Avganistana, Barbero je poručio da su "dva pitanja loše rešena kada je u pitanju Avganistan", a to su odluka američkog predsednik Džoa Bajdena da do 1. septembra okonča misiju u toj zemljii, kao i katastrofalan način na koji su trupe napustile Avganistan.

"Preporuka predsedniku je bila da zadrži 2.500 američkih vojnika u Avganistanu za podršku avganistanskim snagama. Da se ovaj plan sledio, ovih 2.500 vojnika nastavilo bi da podržava avganistanske snage i sprečili bi talibane da zauzmu zemlju", izjavio je američki general.

Te greške su, kako ocenjuje, bile dodatno pogoršane lošim izvršenim povlačenjem, čiji su rezultati bili katastrofalni, pošto je izgubljeno 13 američkih vojnika.

"Napustili smo nekoliko stotina Amerikanaca i napustili smo svoje avganistanske saveznike do strašne sudbine. Sve se ovo moglo izbeći", ocenjuje Barbero, koji je i bivši komandant NATO misije za obuku u Iraku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija