Fokus

Stoltenberg: Postigli smo cilj, Avganistan više nije leglo terorizma

Komentari

Autor: Jutarnji

31/08/2021

-

23:19

Stoltenberg: Postigli smo cilj, Avganistan više nije leglo terorizma
Stoltenberg: Postigli smo cilj, Avganistan više nije leglo terorizma - Copyright Tanjug/AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obećao je u utorak da nakon odlaska poslednjih američkih vojnika neće napustiti one koji pokušavaju da pobegnu od talibanskog režima u Avganistanu i ocenio da će Savez naučiti lekciju iz svojih poraza u toj zemlji.

Dvadeset godina nakon što su ih Sjedinjene Države oterale s vlasti, talibani ponovo kontrolišu većinu avganistanske teritorije. Danas su slavili pobedu nad najvećom svetskom vojnom silom.

Poslednji američki vojni let krenuo je iz vazdušne luke u Kabulu u noći s ponedeljka na utorak nakon ubrzane operacije spašavanja kada je evakuisano više od 123.000 ljudi, uglavnom osoblja zemalja saveznica i Avganistanaca koji su za njih radili.

profimedia

 

"Važno je da vazduđna luka ostane otvorena, kako bi ostao otvoren put za humanitarnu pomoć narodu i kako bi mogli da nastavimo izvlačenje ljudi koji to žele, ali koji nisu mogli biti deo vojne evakuacije", izjavio je Stoltenberg u razgovoru, prenosi agencija Frans pres.

"Svi radimo na njihovom izvlačenju. Nećemo ih zaboraviti", rekao je.

Njegove izjave su potvrdile izjave nemačke kancelarke Angele Merkel koja je rekla da je "ta vazdušna luka od ključne važnosti za Avganistan jer bez nje do tamo ne može stići medicinska ni humanitarna pomoć".

Stoltenberg je naglasio da je NATO postigao neke od svojih ciljeva kada je stupio u tu zemlju posle atentata 11. septembra 2001. u SAD.

"Svi saveznici su se slagali da se moramo boriti protiv terorizma kako Avganistan ne bi ostao utočište za međunarodne teroriste. I nakon 20 godina, u tome smo uspeli. Nijedan teroristički napad nije organizovan iz Avganistana na neku zemlju NATO-a", dodao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet