Politika

Vučić sa pomoćnikom generalnog sekretara UN: Srbija će se uvek zalagati za postovanje međunarodnog prava

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2021

-

11:57

Vučić sa pomoćnikom generalnog sekretara UN: Srbija će se uvek zalagati za postovanje međunarodnog prava
Vučić sa pomoćnikom generalnog sekretara UN: Srbija će se uvek zalagati za postovanje međunarodnog prava - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Miroslava Jenču, uz poruku da su UN najznačajnija međunarodna organizacija od posebne važnosti za pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, te da će se Srbija uvek dosledno zalagati za poštovanje principa međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić je naglasio značaj prisustva UNMIK kao garanta statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji na osnovu Rezolucije 1244.

Dvojica sagovornika su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu i saglasili se da su Srbija i UN partneri u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić je rekao da Beograd ostaje posvećen nastavku dijaloga sa Prištinom i pronalaženju kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Pomoćnik generalnog sekretara UN Jenča je preneo da svetska organizacija ceni angažovanje Srbije u mirovnim operacijama UN, kao veliki doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu, dok je Vučić tokom sastanka najavio da će Srbija razmotriti mogućnost povećanja tog angažovanja.

Dvojica sagovornika su se, takođe, saglasili da je i aktuelna pandemija pokazala da su svetu neophodne snažne Ujedinjene nacije kako bi zajednički odgovorili na izazove.

Zvaničnik UN je ovom prilikom, takođe, istakao primetan ekonomski napredak Srbije, posebno razvoj saobraćajne infrastrukture.

Komentari (0)

Srbija