Politika

CIK: Od 35 kandidata za gradonačelnike na KiM, 19 su Srbi

Komentari

Autor: FoNet

04/09/2021

-

21:31

CIK: Od 35 kandidata za gradonačelnike na KiM, 19 su Srbi
CIK: Od 35 kandidata za gradonačelnike na KiM, 19 su Srbi - Copyright Tanjug/Kristina Maslarević

veličina teksta

Aa Aa

Od ukupno 35 kandidata za gradonačelnike u 11 opština na Kosovu sa većinski srpskim stanovništvom, 19 njih su Srbi, od kojih su tri žene, prema podacima kosovske Centralne izborne komisije (CIK), koja je objavila listu kandidata za gradonačelnike i odbornike skupština opština za lokalne izbore zakazane za 17. oktobar.

Severna Kosovska Mitrovica ima dvojicu kandidata: aktuelnog gradonačelnika i bivšeg zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milana Radojevića (Srpska lista) i Erdena Atića (GI "Mitrovica"), dok je kandidatura osporena Aleksandru Arsenijeviću iz novoosnovane GI "Srpski opstanak", prenosi Radio KiM.

U Zvečanu je dvoje kandidata - samostalni, Slađana Pantović i bivši dugogogodišnji predsednik ove opštine ispred Demokratske stranke Srbije, a potom kandidat za gradonačelnika u kampanji na jesen 2017. godine - Dragiša Milović, koji je sada kandidovan ispred Srpske liste.

U Leposaviću su zvanično u trci aktuelni gradonačelnik Zoran Todić (Srpska lista) i Šaćir Hetemi (PDK).

Zubin Potok ima trojicu kandidata: dugogodišnjeg gradonačelnika Srđana Vulovića (Srpska lista), Slavišu Biševca (GI "Zubin Potok") koji se kandidovao i za ranije izbore i Ćerkina Veseljija (PDK).

Južno od Ibra, u Gračanici trku trče Ljiljana Šubarić (Srpska lista) i samostalni kandidat Branimir Stojanović. Šubarić, predstavljena kao profesorka na Medicinskom fakultetu, za javnost je politički anonimna osoba. Stojanović je jedan od osnivača Srpske liste.

U Štrpcu je kandidatura potvrđena za četvoro. Takmičiće se bivši kosovski ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić (Srpska lista), Slaviša Vasiljević (GI "Sloboda Štrpce") i dvojica kandidata ispred albanskih stranaka.

Kosovsko Pomoravlje ima nove-stare funkcionere za kandidate.

U Novom Brdu je takođe četvoro kandidata, a jedan od njih je Saša Milošević (Srpska lista). Ostali su iz Demokratske lige Kosova, Demokratske partije Kosova i Samoopredeljenja.

Klokot ima trojicu kandidata za gradonačelnika: Vladana Bogdanovića (Srpska lista), Sašu Mirkovića (GI "Narodno jedinstvo") i Strahinju Spasića (GI "Srpska narodna sloga").

I Parteš ima trojicu kandidata: Jugoslava Jovanovića (Srpska lista), Dragana Petkovića (Srpska lista) i Nenada Cvetkovića (GI "Narodna sloga").

U Ranilugu je jedini kandidat Katarina Ristić Ilić (Srpska lista).

U Obiliću je sedmoro kandidata, među njima Goran Dančetović (Srpska lista), a ostali su iz Samoopredeljenja, Demokratske lige Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i dve građanske inicijative.

Lista nije konačna jer nisu potvrđeni redosled i tačnost, "moguće su greške u nekim tehničkim detaljima", saopštila je CIK Kosova. 

Komentari (0)

Srbija