Politika

Prekinuta konferencija Ekaterine Trendafilove u Prištini zbog protesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/09/2021

-

11:05

Prekinuta konferencija Ekaterine Trendafilove u Prištini zbog protesta
Prekinuta konferencija Ekaterine Trendafilove u Prištini zbog protesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Prištini je danas prekinuta konferencija za novinare predsednice Specijalizovanih veća Kosova Ekaterine Trendafilove kada su se dve osobe pojavile ispred nje i počele da prave buku. Zbog ovog slučaja uhapšeni su Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molićaj i još pet aktivista ove stranke.


Uoči konferencije organizovani su protesti ispred suda, a demonstranti su optužili Trendafilovu da pokušava da promeni istoriju Kosova, prenela je Koha.

Demonstranti su ispred suda uzvikivali slogane protiv Trendafilove i Specijalnog suda i nosili transparente da na Kosovu nije bilo etničkih zločina i da zato ne može da se sudi.

Takođe na transparentima je bilo istaknuto da treba za sve zločine da se , a ne da se "štite zločini koje je počinila Srbija", kao i da treba da se sarađuje i sa instituciojama u Prištini ne samo u beogradu.

"Sramota, sramota što štitite zločine koje je počinila Srbija", pisalo je na jednom transparentom.

Kako je ranije najavljeno Trendafilova koja je u poseti prbi trebalo da poseti i severni deo Kosovske Mitrovice.

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova Dardan Molićaj i još pet aktivista ove stranke uhapšeni su nakon što je prekinuta konferencija za novinare, javlja prištinska Koha ditore. Kako navodi, oni su uhapšeni ispred objekta u kojem se održavala konferencija.

Inače, Trendafilova je rekla danas u Prištini da će mandat suda trajati dok Evropski savet ne obavesti Kosovo da su završene istrage i sudski postupci.

"Nadam se da se Specijalizovana veća Kosova neće suočavati sa situacijama u kojima će biti ugroženi životi svedoka tokom suđenja optuženima za ratne zločine bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova", rekla je u Prištini predsednica Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ekaterina Trendafilova. 

Ona nije precizirala da li će i kada biti novih optužnica, a da će sud prestati da radi kada Evropski savet obavesti Kosovo da su završene istrage i sudski postupci

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija