Politika

Glavni pregovarači Beograda i Prištine danas u Briselu, Lajčak: Mnogo je hitnih pitanja o kojima treba razgovarati

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

07/09/2021

-

09:52

Glavni pregovarači Beograda i Prištine danas u Briselu, Lajčak: Mnogo je hitnih pitanja o kojima treba razgovarati
Glavni pregovarači Beograda i Prištine danas u Briselu, Lajčak: Mnogo je hitnih pitanja o kojima treba razgovarati - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nastavak razgovora glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine očekuje se danas, a specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak potvrdio je na Tviteru da će se sastati sa delegacijama Kosova i Srbije.

"Danas i sutra ću održati sastanke sa delegacijama Kosova i Srbije koje predvode glavni pregovarači Besnik Bislimi i Petar Petković. Mnogo je hitnih pitanja o kojima treba razgovarati i očekujem da ću naići na uzajamno razumevanje na daljem putu", napisao je Lajčak.

Da podsetimo, iako se spekulisalo o datumu nastavka dijaloga, portparol EU Peter Stano izjavio u ponedeljak je da će se sledeći sastanak održati 7. i 8. septembra u Briselu. Ovo je potvrđeno i iz Kancelarije za KiM gde navode da će direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, tada predvoditi delegaciju Beograda.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, trebalo je da se sastanu krajem avgusta, ali je zbog bolesti predstavnika Prištne ta runda tehničkih razgovora bila odložena.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogarda i Prištine, Miroslav Lajčak, kasnije je zakazao novi termin razgovora za početak septembra.

Kako se očekuje, delegacije Beograda i Prištine će danas imati bilateralne razgovore sa Lajčakom i EU posrednicima. Drugog dana, tačnije za sutra planirana je trilaterala Beograda, Prištine i EU posrednika.

Stano pozvao na poštovanje sporazuma o posetama

Stano je, inače, u odogovoru za Tanjug rekao da EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim poseta, poštuju.

On je to rekao povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvole ulazak direktora Kancelarije za KIM, Petra Petkovića, na teritoriju KiM.

"Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana", rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograda i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

"Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu noramlizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija