Politika

Kakve su šanse Prištine za prijem u Savet Evrope: "Jedno su kriterijumi, a drugo politički razlozi"

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

06/09/2021

-

21:58

Kakve su šanse Prištine za prijem u Savet Evrope: "Jedno su kriterijumi, a drugo politički razlozi"
Kakve su šanse Prištine za prijem u Savet Evrope: "Jedno su kriterijumi, a drugo politički razlozi" - Copyright profimedia, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana, 4. septembra istekao je jednogodišnji rok u kome se Priština obavezala da neće tražiti nova priznanja i prijem u međunarodne institucija, a Beograd da neće raditi na povlačenju priznanja. Rok je istekao, a predstavnici Stejt departmenta su na godišnjicu izrazili očekivanja da će dve strane poštovati obaveze potpisane u Beloj kući.

Ipak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne misli da će se Priština suzdržati. U "danima pred nama", prema rekao je, Priština bi mogla da krene u proces kandidovanja za članstvo u međunarodnim institucijama i organizacijama. Na tom putu, svoju stolicu zatražiće prevashodno u Savetu Evrope, za šta se trenutno, prema Vučićevim rečima, Kosovo nalazi u "povoljnoj poziciji".

Proces pridruživanja Savetu Evrope je, kako kažu analitičari, komplikovan, ali kada se on zanemari, ostaje suštinski problem - da li Priština uopšte ispunjava neki od uslova za članstvo?

Predsednik Srbije je, međutim, naglasio da Priština ima izuzetno povoljnu poziciju u Savetu Evrope da zatraži članstvo u toj organizaciji, posle čega će pokušati ulazak i u Interpol i Unesko.

"Tamo ćemo da ih pobedimo, a u Savetu Evrope teško", rekao je Vučić. Naglasio je da će prva zvanična kandidatura Prištine "u danima pred nama", otvoriti pristup i Srbiji i pokazati da Beograd "ne sedi skrštenih ruku".

Da su šanse da Priština uputi zahtev za članstvo u Savetu Evrope realne smatra Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije. On za Euronews Srbija kaže da Priština zapravo ne ispunjava nijedan od uslova, ali da postoji mogućnost da bude donesena "politička odluka".

Sa druge strane, Dušan Milenković iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative kaže da bi predsedniku Srbije "sigurno odgovaralo kada bi prištinska strana javno prekršila dogovor, kako bi i Srbija zvanično mogla da krene sa kampanjom otpiznavanja".

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Od potpisivanja pomenutog sporazuma, nekoliko poteza Prištine ukazalo je na nepoštovanje dogovora potpisanog u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa. Među njima bio je i potez kosovske skupštine koja je odbacila Nacrta rezolucije kojom se poziva na poštovanje ovog sporazuma.

Zečević napominje da je prošlo godinu dana, ali da su SAD, kao garant tog sporazuma, tražile od obe strane da se i dalje drže toga i sprovedu dogovor.

"Priština to neće. Nije htela za ovih godinu dana, neće i dalje. Ovo im nije prvi put, oni su to već uradili sa Briselskim sporazumom, ovo rade po ko zna koji put. Prekršili su i sporazum CEFTA, znači oni ne poštuju ništa što potpišu jer su neodgovorni prema svakom dokumentu koji su potpisali i stalno se vade da se promenila vlada što nikoga ne interesuje u međunarodnoj zajednici, a ni Srbiju, jer sve ono što potpišu vaši prethodnici obavezuje i vas, to je pravilo", naglasio je on.

Na to da su Amerikanci rekli da bi trebalo nastaviti sa poštovanjem dogovora ukazuje i Milenković, međutim od kaže da je upitna spremnost Amerike, kao pokrovitelja sporazuma, da interveniše ukoliko se sve tačke sporazuma ne primenjuju.

Politički i proceduralni uslovi

Milenković navodi da zasad ne postoji zvanična inicijativa koja pokazuje da je Priština krenula u proces apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama. Dodaje i da je proces pridruživanja komplikovan.

"Dvotrećinska većina članica bi verovatno podržala kosovsku aplikaciju, međutim, tu postoje još neka nezavisna tela pri Savetu Evrope koja takođe treba da daju odobrenja za priključivanje i koje mere vladavinu prava i tako dalje", naveo je on.

Zečević naglašava da "s obzirom na to da se Priština ne drži Vašingtonskog sporazuma, šanse da uputi zahtev u članstvo u Savetu Evrope su potpuno realne".

Ukazuje da je članstvo u toj instituciji više stvar "političke procene" i hoće li Kosovo postati njen član zavisiće od toga da li će imati dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara spoljnih poslova.

"Šta je ovde suštinski problem, Priština ne ispunjava nijedan od uslova koji su inače previđeni ugovorom o osnivanju Saveta Evrope, pre svega normalno je da članstvo u Savetu Evrope traži neko ko je već priznat kao država od strane Ujedinjenih nacija, oni to nisu. Druga stvar, u Savet Evrope se primaju države koje poštuju pravne principe, načela pravne države i ljudskih prava, Priština ne poštuje načela pravne države jer je već osudila predsednika opštine mimo svog pravnog poretka. Pored toga, Priština ne poštuje ljudska prava jer ne poštuje prava Srba na Kosovu, ona nisu zaštićena i međunarodne snage i dalje moraju da štite ne samo Srbe, nego moraju da štite i verske objekte na Kosovu od skrnavljenja", objašnjava Zečević.

profimedia

 

Dodaje da Priština nije ispoštovala ni Briselski sporazum, po kom je morala da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

"Ja suštinski ne vidim da oni ispunjavaju ijedan od uslova za članstvo u Savetu Evrope, ali naravno to je politička odluka Saveta Evrope koja može da bude i ovakva i onakva", navodi on.

Na pitanje kakav bi mogao da bude odgovor Beograda, Zečević kaže da će se naravno protiviti, pošto Srbija jeste članica Saveta Evrope.

"Protiviće se članstvu, podržaće je sve države koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali mnogo toga zavisi od SAD i njihovog uticaja na zapadne zemlje koje su članice Saveta Evrope. SAD su posmatrač u SE, naravno imaju veliki uticaj na države zapadne Evrope i oni ako budu skupili većinu, ako budu doneli političku odluku da prime Prištinu u Savet Evrope, oni će uspeti to da proguraju", napominje Zečević.

Ko će prvi prekršiti pravila

Kada je reč o članstvu u Interpolu i Unesku, te izjavi predsednika Vučića "da ćemo ih tu pobediti", Milenković kaže da Priština ima "istoriju neuspeha u te dve organizacije".

"Verovatno da još nisu uspeli da prebrode te probleme koje su imali ranije. Opet, kada Vučić izjavi tako nešto sa sigurnošću, ja mislim da je to dosta natezanje. Te informacije su prevashodno usmerene na političku javnost u Srbiji. Ne verujem da on ima neke stopostotne garancije da su oni tu u problemu. Naravno zbog istorije pokušaja, tj. njihovih neuspelih pokušaja, možemo po analogiji da zaključimo da oni još nisu prebrodili te probleme koje su imali", napominje Milenković.

S obzrom na to da je predsednik naveo i da će potez Prištine "otvoriti pristup Srbiji", Milenković navodi da se već u jednom delu javnosti spekuliše da je Srbija u ponovnoj kampanji otpriznavanja.

"Vučiću bi sa te strane sigurno odgovaralo kada bi prištinska strana prva prekršila, zvanično javno prekršila, taj moratorijum, ušla u proces aplikacije u neku od ovih međunarodnih organizacija, tako da i on može zvanično da krene sa kampanjom otpriznavanja", rekao je on i dodao da "ne veruje trenutno da će Vučić biti taj koji će prvi prekršiti dogovor".

Komentari (0)

Srbija