Politika

Portparol EU potvrdio: Glavni pregovarači Beograda i Prištine 7. i 8. septembra u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2021

-

11:43

Portparol EU potvrdio: Glavni pregovarači Beograda i Prištine 7. i 8. septembra u Briselu
Portparol EU potvrdio: Glavni pregovarači Beograda i Prištine 7. i 8. septembra u Briselu - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je da će se sledeći sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine održati 7. i 8. septembra u Briselu. Ovo je potvrđeno i iz Kancelarije za KiM gde navode da će direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, tada predvoditi delegaciju Beograda.


On je to potvrdio za agenciju Tanjug i dodao da će dva dana tzv. tehničkih razgovora biti posvećena "trenutno otvorenim pitanjima i sledećim koracima u dijalogu".

Glavni pregovarači Beograda i Prištine, Petar Petković i Besnik Bislimi, trebalo je da se sastanu krajem avgusta, ali je zbog bolesti predstavnika Prištne ta runda tehničkih razgovora bila odložena.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beogarda i Prištine, Miroslav Lajčak, kasnije je zakazao novi termin razgovora za početak septembra.

U utorak, prvog dana razgovora u Briselu, obe delegacije bi trebalo da imaju bilateralne razgovore sa Lajčkom i EU posrednicima.

Drugog dana, u sredu, planirana je trilaterla Beograda, Prištine i EU posrednika.

"Poštovati sprazum o posetama Beograda i Prištine"

Stano je ponovio danas da u EU očekuju da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i dogovor o zvaničnim poseta, poštuju.

On je to rekao agenciji Tanjug povodom prošlonedeljnog odbijanja Prištine da dozvole ulazak direktora Kancelarije za KIM, Petra Petkovića, na teritoriju KiM.

"Pozivamo strane da kroz dijalog promovišu atmosferu koja vodi pomirenju, regionalnoj stabilnosti i saradnji i koja je na dobrobit građana", rekao je Stano.

U Briselu ponavljaju da su se Beograda i Priština dogovorili o jasnim modalitetima sprovođenja zvaničnih poseta i naglašavaju da taj sporazum ne sme biti politizovan.

"Posete obe strane se moraju sprovoditi na način koji doprinosi procesu noramlizacije odnosa i podržava ukupan rad u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Šefu Kancelarije za KiM i glavnom pregovaraču Beograda, Petru Petkoviću, privremene institucijeu Prištini nisu dozvolile da uđe na teritorju južne srpske pokrajine i obavi posetu najavljenu za 3. i 4. septembar zbog, kako navode iz Prištine, korišćenja jezika mržnje i huškanja.

Iz Beograda su odgovorili da je u pitanju "flagranto kršenje sporazuma o zvaničnim posetama" i da će to pitanje staviti na dnevni red novog sastanka dijaloga u Briselu.

Petković u Briselu u nastavku tehničkog dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković boraviće u utorak i sredu, 7. i 8. septembra, u Briselu, gde će predvoditi delegaciju Beograda u dvodnevnom tehničkom dijalogu sa Prištinom, pod posredstvom EU, saopštila je Kancelarija za KiM.


Petković će tokom boravka u Briselu imati i odvojeni sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija