Politika

Vučić: Ne treba da se lažemo, ne možemo u EU dok ne rešimo odnose s Prištinom

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

13:26

Vučić: Ne treba da se lažemo, ne možemo u EU dok ne rešimo odnose s Prištinom
Vučić: Ne treba da se lažemo, ne možemo u EU dok ne rešimo odnose s Prištinom - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon prvog panela na Bledskom forumu da je nedvomisleno da su evropske integracije Srbije povezane sa pitanjem Kosova.

"Ne možemo da budemo deo EU dok ne rešimo odnose sa Prištinom i to je jasno svakome i ne treba da se lažemo“, rekao je on u izjavi novinarima nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Naglasio je da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni na tehničkom nivou i da očekuje da će uskoro Lajčak posetiti Beograd i Prištinu.

Vučić je poručio će se Srbija kad god bude bila pozvana u Brisel odazvati i da će biti spremna za razgovor i dodao da je premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija video sa bine u publici.

Kako je rekao, veruje da će on uskoro ponovo krenuti po međunarodnim organizacijama sa lobiranjem.

"Verujem da će ZB biti više na agendi EU"

Aleksandar Vučić izrazio je danas uverenje da će Zapadni Balkan biti više na agendi Evropske unije, nego što je to bio slučaj prošle godine.

"To čak i ovde na Bledu možete da osetite", rekao je Vučić i zahvalio organizatorima što su mu dozvolili da iznese ideje Srbije, ali i regiona Zapadnog Balkana.

"Govorio sam istinu, kao što sam postavio neka pitanja na koja nema odgovora, u vezi sa rastom, šta će biti posle odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel", rekao je Vučić novinarima na Bledu posle sastanka sa Miroslavom Lajčakom i učesća na panelu posvećenom budućnosti EU.

Mnogo je važnije kako ćemo strateški da reagujemo na ključna pitanja, kao što su rast i napredak, dodao je Vučić.

"Evropa mora da bude ujedinjena"

Vučić je tokom svog izlaganja na Bledskom strateškom forumu rekao da su svi razumeli da Evropa mora da bude ujedinjena, da je za Srbiju važno da budemo deo Evrope, kao i da smo "suviše mali i slabi da bi mogli isključivo samostalno da štitimo svoje interese".

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara o tome kako vidi situaciju sa Avganistanom po pitanju migranata pošto je Zapadni Balkan pre bio glavna migrantska ruta prema Zapadnoj Evropi.

Kaže da su se danas mogle čuti dve ideje – Andreja Babiša koji je govorio o Šengenu i da je potrebna Srbija EU, kao i Viktora Orbana o tome da je Srbija čak potrebnija Uniji nego EU Srbiji.

"Hvala im na pažnji, svi ostali su razumeli da morao da budemo ujedinjeni. I to je pokazivanje i snage i privlačnosti Evrope. Ako se budu samo unutra dešvali sukobi, onda neće biti te privlačnosti za sve druge i time Evropa gubi svoju snagu. Zato je važno da Evropa pokazuje mogućnosti i da i dalje bude privlačna i da i dalje drugi narodi žele da budu deo ujedinjene Evrope", kazao je Vučić.

Sastanak sa predsednikom Slovenije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao tokom Foruma na Bledu i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom, u vili Zlatorog u kojem se slovenački predsednik sastaje sa zvaničnicima.


Vučić je pre sastanka bio gost na ručku koji je Pahor priredio u vili Bled za šefove delegacija koji učestvuju na 16. Bledskom strateškom forumu.

Pahor i Vučić su se prethodni put sastali u maju kada je slovenački predsednik boravio u zvaničnoj poseti Srbiji.

Vučić je tada rekao da je udvostručena trgovinska razmena sa Slovenijom i izrazio uverenje da dve zemlje mogu da pronađu još mnogo toga zajedničkog.
 

Komentari (0)

Srbija