Politika

Bledski strateški forum: Četiri teme u fokusu, govoriće se i o proširenju EU

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

09:58

Bledski strateški forum: Četiri teme u fokusu, govoriće se i o proširenju EU
Bledski strateški forum: Četiri teme u fokusu, govoriće se i o proširenju EU - Copyright Tanjug AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Evropski zvaničnici i lideri zemalja EU stigli su na 16. Bledski strateški forum (BSF) koji se danas i sutra održava na Bledu, a prvi je stigao ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar koji je sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom dočekao delegacije.

Prvi zvaničnik kojeg su zajedno dočekali Janez i Logar bio je albanski premijer Edi Rama koji nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od Foruma.

U Festivalsku dvoranu na Bledu među prvima su stigli evropski komesar za proširenje EU Oliver Varheji, beloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanovska.

Nakon njih stigli su predsedsvajući Predsedništva BiH Željko Komšić, bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Posle njega u Festivalsku dvoranu stigli su hrvatsku i mađarski premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban.

Tanjug AP/Darko Bandić

 

U fokusu ovogodišnjeg Bledskog strateškog foruma (BSF), na kojem učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće budućnost Evrope i njena otpornost na izazove.

Vučić će, kao jedini političar iz regiona, o tome govoriti na prvom liderskom panelu na kojem učestvuju i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Slovenije Janez Janša, Grčke Kirijakos Micotakis, Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković.

Na tom panelu govoriće i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin, predsednik Saveta EU Šarl Mišel i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Biće reči o proširenju EU

U okviru Strateškog foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Tanjug AP/Darko Bandić

 

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk najavio je ranije da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

"Slaba EU nije nikome u interesu. Slaba EU znači nejasnu budućnost, kako u pogledu naših međusobnih odnosa, tako i uloge koju će EU imati u budućoj međunarodnoj arhitekturi. Debata je dostigla fazu u kojoj je potrebno pronaći rešenje kako možemo nastaviti da živimo zajedno kao EU ili kao Evropa", rekao je Grk.

Objasnio je da će četiri glavne teme na konferenciji biti budućnost Evrope, transatlantski odnosi, razvoj i digitalizacija, kao i da će raspravu o transatlantskim odnosima obeležiće dešavanja u Avganistanu, a razgovori o državnom razvoju biće povezani sa borbom protiv klimatskih promena.

Tanjug AP/Darko Bandić

 

Na dnevnom redu će, kako Grk kaže, biti i pandemija Kovid-19, a ovogodišnji paneli fokusirani su na oporavak od pandemije.

Zbog trenutne epidemiološke situacije neki učesnici će učestvovati u debatama virtuelno, dok će većina prisustvovati lično.

Bledski strateški forum prati 187 akreditovanih domaćih i stranih medija.

Komentari (0)

Srbija