Briselske vesti

Stano za Euronews Srbija: Lajčakove izjave izvučene iz konteksta šire rasprave, stav EU o "Otvorenom Balkanu" je poznat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/09/2021

-

09:26

Stano za Euronews Srbija: Lajčakove izjave izvučene iz konteksta šire rasprave, stav EU o "Otvorenom Balkanu" je poznat
Stano za Euronews Srbija: Lajčakove izjave izvučene iz konteksta šire rasprave, stav EU o "Otvorenom Balkanu" je poznat - Copyright Printscreen YouTube/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Izjave specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o inicijativi "Otvoreni Balkan" na Forumu Alpbah izazvale su pažnju u medijima u Beogradu i Prištini. Povodom pisanja lista "Koha" da je Lajčak kritikovao inicijativu, Euronews Srbija se obratio Evropskoj komisiji iz koje je stigao odgovor da, po opštem pravilu, ne komentarišu diskusije na raznim forumima, ali da u ovom slučaju neki izveštaji nisu bili tačni, a primedbne specijalnog izaslanika EU su "izvučene iz konteksta šire rasprave".

"Kada je pomenuta inicijativa Otvoreni Balkan, specijalni izaslanik Lajčak se osvrnuo na dobro poznati stav EU po ovom pitanju koji je već više puta iznesen. Ovo je stav: Pozdravljamo posvećenost lidera regionalnoj saradnji, suštinskom elementu evropske perspektive Zapadnog Balkana i sastavnom delu procesa stabilizacije i pridruživanja", rekao je Stano za Euronews Srbija. 

Stano je poručio da EU razume želju da se ide napred, ali je podvukao da je "istovremeno, proces koji uključuje celokupni Zapadni Balkan od suštinskog značaja". 

"Napredak u pogledu postojećih regionalnih sporazuma od suštinskog je značaja za podsticanje ekonomskog oporavka, uključujući njegovu zelenu i digitalnu dimaneziju, i za pripremu regiona za integraciju u EU", navodi se u odgovoru portparola Evropske komisije Petera Stana za Euronews Srbija. 

Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

 

Da podsetimo, u medijima su se pojavile drugačije interpretacije Lajčakovih reči na Forumu Alpbah.

Prištinski dnevnik "Koha ditore" i glavni urednik Agron Bajrami objavili su tvrdnju da je Lajčak na forumu kritikovao inicijativu. Bajrami je na Tviteru napisao da je Lajčak rekao da je "Otvoreni Balkan nezdrava konkurencija za proces evropskih integracija u regionu".

Takođe je dodao i da je Lajčak rekao da postoje dve glavne ambicije kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine: "da se postigne puna međunarodna intergacija Kosova, te da se postigne unutrašnja konsolidacija i unutašnji suverenitet za Kosovo".

Tanjug je, sa druge strane, preneo nešto blažu verziju Lajčakovih reči. Kako navodi ta agencija, izaslanik EU istakao je da projekti regionalne saradnje, kao što je "Otvoreni Balkan", moraju imati jasan cilj da se poboljšaju evropski standardi u regionu. Lajčak je, na Evropskom forumu Alpbah, s tim u vezi rekao da se mora sprečiti "konkurencija".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa