Politika

Borelj odgovorio na pitanje evroposlanika: Postizanje sporazuma najbolji osnov za problem pravnog zastupanja Kosova

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2021

-

16:32

Borelj odgovorio na pitanje evroposlanika: Postizanje sporazuma najbolji osnov za problem pravnog zastupanja Kosova
Žozep Borelj - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, kaže da je EU "informisana o interesu Prištine da ga na regionalnim formumima više ne predstavlja UNMIK" i naglašava da je postizanje sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom ”najbolja osnova za prevazilaženje problema pravnog zastupanja Kosova”.

"EU je spremna da se pozabavim ovim pitanjem, uključujući i u okviru dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Borelj u svom pisanom odgovoru na pitanje tri poslanika Evropskog parlamenta iz redova Zelenih, uključujući i izvestioca EP za Kosovo, Violu fon Kramon, o "osnovama za legalno predstavljnje Kosova' u međunarodnim ugovorima, udruženjima, ali i regionalnim forumima kao što je CEFTA".

Borelj naglašava da je sporazum o predstavljanju Kosova postignut u okviru Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno da može samostalno da nastupa koristeći pored imena tzv. ”zvezdicu” (asterisk) kojoj se označava njegov neutralan status u skladu sa Rezolicijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, dogovor podrazumeva i da Kosovo u regionalnim forumima bude predstavljeno od strane Misije UN na Kosovu ( UNMIK).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija