Politika

Dveri podnele krivičnu prijavu protiv Čanka, LSV: Nije počinio krivično delo

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

09/09/2021

-

14:42

Dveri podnele krivičnu prijavu protiv Čanka, LSV: Nije počinio krivično delo
Nenad Čanak - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Dveri su danas u Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu podnele krivičnu prijavu protiv predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, zbog, kako je saopštila ta stranka, "poziva građanima Srbije i Crne Gore na kršenje Ustava i zagarantovanih verskih prava". Oglasila se i LSV navodeći da Čanak nije počinio nikakvo krivično delo i da je sigurno u pravu onaj koga, kako su istakli, "Dveri tuže, a Ivica Dačić hapsi".

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić izjavio je da je Čanak, gostujući na TV Pink, pozivao građane Srbije i Crne Gore na kršenje Ustava i zagarantovanih verskih prava, čime je izazvao versku i međunacionalnu mržnju. Oni su naveli da je Čanak "podstrekivao ljude na urušavanje demokratije, a svojim prisustvom je učestvovao u neredima na Cetinju" i da očekuje da Više javno tužilaštvo reaguje po krivičnoj prijavi i da pokrene istragu protiv Čanka.

S druge strane, Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je danas da Nenad Čanak nije počinio nikakvo krivično delo i da je sigurno u pravu onaj koga "Dveri tuže, a Ivica Dačić hapsi".

"Čanak će se odazvati svim nadležnim organima i dati izjavu, a njegov advokat Milan Đukić će u najhitnijem mogućem roku zatražiti urgenciju, kako bi sve insinuacije na račun predsednika LSV bile što pre odbačene", dodaje se u saopštenju.

Liga, kako ukazuju, čvrsto stoji uz predsednika svoje stranke i daje mu punu podršku.

"Sigurni smo da taj stav dele i svi ostali građani Srbije kojima je na srcu moderna, evropska i antifašistička Srbija", dodaje se u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, inače, je pre nekoliko dana, izjavio je da bi predložio hapšenje predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodina Nenada Čanka, koji je, kako je naveo, otišao u Crnu Goru da podstice nemire.

Dačić je tada rekao i da Čanku treba zabraniti ulazak u Crnu Goru, te da je on "stranac koji je otišao tamo da podstiče nemire".

Na reagovanje Dačića, oglasio se odmah i Čanak, koji je poručio da je "Dačić taj koga treba uhapsiti". Čanak je dodao da Dačića treba uhapsiti i to prilikom ulaska u Crnu Goru, jer "širi ideologiju koja je tu zemlju dovela u poziciju da joj se dešavaju nemiri".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija