Politika

Obradović za Euronews Srbija: Pomera se sastanak vlasti i opozicije u okviru međustranačkog dijaloga zakazan za sutra

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

10/09/2021

-

15:56

Obradović za Euronews Srbija: Pomera se sastanak vlasti i opozicije u okviru međustranačkog dijaloga zakazan za sutra
Obradović za Euronews Srbija: Pomera se sastanak vlasti i opozicije u okviru međustranačkog dijaloga zakazan za sutra - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sastanak u okviru međustranačkog dijaloga bez posrednika, koji je bio zakazan za sutra, pomera se za sredinu naredne nedelje, rekao je za Euronews Srbija jedan od učesnika dijaloga na ovom kolokesku, lider Dveri Boško Obradović.

Na sastanku je prema ranijm najavama trebalo da bude reči o potpisivanju sporazuma u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

"Tehnički se pomera sastanak za sredinu nedelje, a sve ostaje isto. Sastanak sa Vučićem, pa potpisivanje sporazuma, ko ga prihvati", rekao je Obradović.

"Vlast prihvatila neke amandmana, ali ne deo o medijima "

Sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez stranaca završen je oko 15.30 časova. Na dnevnom redu današnjeg sastanka bili su amandmani opozicije na predlog sporazuma o poboljšanju izbornih uslova koji je podnela vlast.

"Vlast je prihvatila deo amandamana opozicije, između ostalog i pet amandmana Dveri, među kojima je i onaj o osnivanju Nadzornog odbora koji bi kontrolisao primenu sporazuma, i kontrolisao izborni proces", rekao je Obradović.

Kaže da ipak nisu prihvaćeni amandmani za promenu stanja u medijima, i da "izgleda kao da vlast neke stvari neće prihvatiti, kao što je razdvajanje izbora", ali i da je opozicija jasno stvaila do znanja da neće prihvatiti sporazum ukoliko "neke stvari ne budu u njemu".

Jedna od tih stvari je da članovi opozicije budu u RIK, a drugi poboljšanje stanja u medijima.

Dodao je i da su "ljudi iz nekih od vodećih medijskih kuća obećali predloge za poboljšanje, ali da tih predloga još uvek nema".

"Jednostavno smo rekli da, bez tih konkretnih pomaka u medijima, ne možemo da potpišemo takav sporazum. Nama je rečeno da damo dodatne amandmane, i upravo je to razlog za pomeranje sastanka sa predsednikom SNS za sledeću nedelju. Videćemo da li je vlast zaista za promenu izbornih uslova, ili samo za kozmetičke promene", kaže Obradović.

Dva koloseka pregovora su se sustigli, i otprilike, krajem sledeće nedelje će biti epilozi oba dijaloga, ističe.

Sredinom nedelje je sastanak sa predsednikom SNS, a onda će Dveri reći da li će potpisati sporazum, a u petak i subotu će doći evroparlamentarci, sa kojima će Dveri takođe učestvovati u dijalogu.

Gojković: Očekujemo kompletan predlog

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković ne očekuje da će na sledećem sastanku Radne grupe za međustranački dijalog biti potpisan sporazum između vlasti i opozicije, ali veruje da će opozicija imati priliku tada da vidi “komplet predlog” najvažnijih promena.

“Mi smo još ranije predlagali amandmane, ovo je sada u završnoj fazi samo neka vrsta dorade, očekivali smo da se to potvrdi sutra, ali na zahtev Dosta je bilo je taj sastanak odložen (sa predsednikom Vučićem)”, rekao je Gojković novinarima.

Gojković kaže da želi da veruje da postoji želja vladajuće koalicije da se izađe u susret, navodeći da je danas bilo reči i o tome da se snimaju prostorije sa džakovima (glasačkim listićima), sastavu RIK-a, te da mu se čini da će najviše problema biti oko REM-a.

Tanjug/Sava Radovanović

 

 

Đurđević Stamenkovski: Ne želimo da dogovori ostanu u senci bilo kog političkog događaja

Do sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sutra neće doći iz više razloga, jedan od njih je svečanost ispred Narodne skupštine, a drugi je “ekološki protest”, rekla je novinarima predstavnica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski.

“Većina nas iz opozicije je smatrala da nije prigodno da se u takvom ambijentu održi sastanak, jer ne želimo da bilo šta što bismo eventualno dogvorili ostane u senci bilo kog političkog događaja”, rekla je ona.

Ona je navela da opozicija još nije dobila odgovor na amandmane.

“Postoje crvene linije koje ne želimo da pređemo i postoje zahtevi koji su za nas presudni i koji će biti ključne stavke u pogledu toga da li ćemo potpisati sporazum”, rekla je Ðurđević Stamenkovski.

Navodeći da su Zavetnici imali 10 zahteva, a da je ispunjen jedan, Ðurđević Stamenkovski kaže da ta stranka ne želi da bude remetilački faktor zbog toga i da želi kompromis.

Ðurđević Stamenkovski ističe da, kako sada stvari stoje, ne vidi da će sporazum biti potpisan na nrednom sastanku.

“Mislim da još moramo dosta toga da prodiskutujemo i da sve zavisi od političke volje vladajuće koalicije. Ne želim da verujem da im sporazum nije cilj i da će zatezati oko nekih nekih tehnikčkih stavri”, rekla je Ðurđević Stamenkovski.

Predstavnici opozicije prethodno su imali rok do ponedeljka da dostave amandmane.

Iako je ranije najavljeno da bi 11. septembra moglo da dođe do finalnog dogovora, sastanak sa predsednikom Srbije je ipak pomeren.

Komentari (0)

Srbija