Politika

Selaković: Besmisleni napadi Ðukanovića na Vučića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/09/2021

-

19:31

Selaković: Besmisleni napadi Ðukanovića na Vučića
Selaković: Besmisleni napadi Ðukanovića na Vučića - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao je danas na ono što je nazvao "besmislenim i ostrašćenim napadima predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića na predsednika Aleksandra Vučića".

Selaković je, u saopštenju, rekao da "ti napadi nisu ništa drugo do pokušaj da na lažima zasnovanoj retorici nekog prošlog veka i nekih prošlih ljudi pokuša da prikrije svoje političke promašaje".

Kako navodi, uspeh jednog predsednika države ne meri se zapaljivošću fraza i talentom za proizvođenje konflikta u sopstvenom društvu, već nivoom BDP-a, prosečne plate i kupovne moći građana, kilometrima auto-puteva i pruga, brojem otvorenih novih radnih mesta.

"Optužiti Srbiju da želi Kosovo i Metohiju bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca, ne samo da je neistinito i besmisleno, već govori o autoprojekciji onoga ko je u stanju da tako nešto kaže, jer sve vreme vodi politiku koja negira pravo na postojanje preko 28 odsto sopstvenih građana koji se osećaju i deklarišu kao pripadnici srpskog naroda, negira im pravo na upotrebu jezika i pisma, i nacionalnih simbola", kaze Selaković, a navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"Traži saveznike među onima kojima Srbija smeta"

On smatra da je vrhunac bezobrazluka poređenje Srbije sa nacističkom Nemačkom, a predsednika Vučića sa Hitlerom i to, kako navodi, samo zato što je predsednik jasno stavio do znanja da Srbija nije i neće biti poligon i tržište za delovanje kriminalnih narko-kartela iz Crne Gore.


"Izgleda da to najviše boli, koliko god da se neko proglašava zaštitnikom identiteta, žrtvom politike čiji je deo nekada i sam bio i traži saveznike među svima kojima smeta Srbija koja se ekonomski razvija i napreduje, Srbija koja gradi puteve, bolnice i mostove, koja otvara fabrike i privlači najviše investicija u regionu, koja svakome pruža ruku za partnerstvo i saradnju ali i poštuje sebe i svoj narod", kaže Selaković.

Napominje da odnos prema Crnoj Gori kao nezavisnoj državi Srbija iskazuje svojom politikom, poštujući njen suverenitet i teritorijalnu celovitost, što se, primećuje, "ne može reći da Crna Gora pokazuje prema Srbiji".


Dodao je da su "građani svake države vlasni da slobodno, izražavajući svoju volju, biraju svoje rukovodstvo" i da "kao demokratska država, Srbija to poštuje i poštovaće, ali će uvek i u svakoj prilici podići glas protiv laži koje je neko u stanju da izrekne na njen račun i na račun predsesnika Srbije, da bi time vodio svoje lične političke borbe i prikrivao neuspehe".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija