Politika

Danas ističe rok za primedbe na predlog evroposlanika, stranke uputile amandmane

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2021

-

15:16

Danas ističe rok za primedbe na predlog evroposlanika, stranke uputile amandmane
Danas ističe rok za primedbe na predlog evroposlanika, stranke uputile amandmane - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Danas ističe rok do kojeg političke stranke koje učestvuju u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova uz posredovanje mogu da podnesu primedbe i komentare na predloge koje su dali evroposlanici, a opozicione stranke su do sada Nacrtom Radnog dokumenta uglavnom izražavale nezadovoljstvo, jer, prema njihovoj oceni, nije konkretan.


Sami evroparlamentarci su istakli da nije reč o sporazumu već o radnom dokumentu i pozvali su stranke da im do 12. septembra pošalju primedbe i komentare, a u samom dokumentu su naveli da sporazum zavisi i od političke volje svih učesnika.

Prema saznanjima Tanjuga, primedbe evrosposlanicima je prosledila grupacija okupljena oko Nove stranke i SDS-a, kao i Srpski pokret Dveri, dok su još ranije iz Stranke slobode i pravde i Narodne stranke poručili da će predloge dostaviti nakon konsultacija sa partnerima.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je novinarima da je ta stranka već dostavila svoja 23 amandmana na predloženi Nacrt radnog dokumenta o izbornim uslovima.

"Pre svega smo se trudili da konkretizujemo ono što je kod njih ostalo nedefinisano, to znači pre svega sferu medija, pritisaka na birače, članstva opozicije u stalnom sastavu RIK-a i posebno onoga što ključno nedostaje u njihovom dokumentu, a to je Nadzorni organ koji će kontrolisati primenu sporazuma i kompletan predizborni i izborni proces", rekao je Obradović.

Taj Nadzorni organ, kaže, treba da bude sastavljen paritetno od članova i predstavnika vlasti i opozicije.

"Očekujemo da će dokument evroparlamentaraca koji daje osnov za dalju razradu na sastancima 17. i 18. septembra u Beogradu biti konkretizovan",rekao je Obradović.

Za Dveri je, ističe Obradović, takođe neprihvatljiv u formatu gde su formulacije uglavnom "trebalo bi" i "bilo bi dobro".

"To ništa ne znači ako nema konkretnih mehanizama kojima će taj sporazum garantovati slobodu medija, nadzor nad kompletnim izbornim procesom i primenom sporazuma", rekao je Obradović.

Sledeća runda dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje biće održana 17. i 18. septembra u Palati Srbija u Beogradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija