Politika

Migovi, specijalci i bilbordi dobrodošlice: Beograd se sprema za posetu nemačke kancelarke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Blic

13/09/2021

-

13:22

Migovi, specijalci i bilbordi dobrodošlice: Beograd se sprema za posetu nemačke kancelarke
Migovi, specijalci i bilbordi dobrodošlice: Beograd se sprema za posetu nemačke kancelarke - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Beograd se priprema za današnju zvaničnu posetu nemačke kancelarke Angele Merkel. Ona bi, prema najavi, na aerodrom trebalo da stigne oko 16 časova, svečani doček planiran je ispred Palate Srbija, a nakon toga će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka razgovarati iza zatvorenih vrata.

Migovi 29, pripadnici Žandarmerije, policije, SAJ i druge bezbednosne službe obezbeđivaće ovu posetu na najvišem nivou, a zastave Nemačke i Srbije i bilbordi dobrodošlice već se nalaze širom glavnog grada. Kako su saopštili iz JKP "Javno osvetljenje Beograd", svetlla u bojama nemačke zastave tokom večernjih časova zasijaće na Palati Albanija, Mostu na Adi i Brankovom mostu. 

Sa stubova javnog osvetljenja u užem centru Grada, novobeogradskih bulevara, Brankovog mosta, na pristupnim saobraćajnicama od aerodroma Nikola Tesla duž auto-puta i u reonu Palate Srbija vijoriće se 1.500 zastavica Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Na zgradi Geneksa na Novom Beogradu, u znak dobrodošlice, postavljene su velike zastave Nemačke i Srbije.

Ne nekoliko mesta u glavnom gradu, takođe, mogu se videti i bilbordi na kojima su zajedno predstavljene zastave Nemačke i Srbije, a na kojima piše "Srdačna dobrodošlica kancelarki Nemačke".

Stroge mere bezbednosti

Posebna pažnja prilikom dolaska Merkel u Beograd biće posvećena pitanju bezbednosti. Merkelovi će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Duž čitave trase kojom se nemačka kancelarka bude kretala, kako piše Blic, biće raspoređeni policajci MUP Srbije, a oko 600 njih biće isljučivo zaduženo za njenu neposrednu bezbednost.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Za brigu o bezbednosti tokom ove posete na najvišem nivou, biče zaduženo 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika policije, deset pripadnika SAJ, kao i više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti.

Od građana će biti traženo da drže zatvorene prozore na ruti prolaska nemačke kancelarke, a šahtovi na trasi su već zavareni.

Očekuje se, takođe, i da će neki delovi grada biti privremeno zatvoreni za saobraćaj u periodu posete Angele Merkel.

Mere slične kao kod prethodne posete

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost rekao je za Tanjug da će mere bezbednosti koje će biti primenjene biti poput onih prilikom njene posete pre pet godina.

E-Stock/Dušan Milenković

 

"To je prvi stepen bezbednosti koji podrazumeva zatvaranje trase kretanja Merkel", rekao je Obradović.

Sve mere, navodi on, se primenjuju na osnovu bezbednosne procene koju rade naši organi, uz ulazne podatke koji se dobijaju u saradnji s nemačkim organima.

"To je jedan protokol, jedna mapa po kojem će se određivati kontramere akcije i operacije u cilju optimalne bezbednosti najviše zvanice", naveo je Obradović.

Komentari (0)

Srbija