Politika

Tri poruke za region i jedna za naslednike u Nemačkoj - Merkelova u Beogradu i Tirani, na stolu i "osetljiva pitanja"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2021

-

12:21

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel stiže danas u posetu Beogradu, a svoje, možda i poslednje putovanje dok je na mestu kancelara, nastaviće sutra u Tirani. Baš ovakvu rutu analitičari ocenjuju kao veoma značajnu za region Zapanog Balkana, a kada je reč o porukama koje bi mogla da istakne tokom susreta sa zapadnobalkanskim liderima, slažu se, uglavno će se ticati se regionalne saradnje. Ipak, ukazuju sagovornici Euronews Srbija, gotovo sigurno će biti reči i o osetljivim političkim pitanjima.

Sagovornici Euronews Srbija kažu da je svaka poseta, bilo koji kancelar da je u pitanju, važna, te da dolazak Angele Merkel zapravo vraća Srbiju na mapu Evrope. Uz to, Nemačka je važan investicioni partner Srbiji, a prema rečima predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, Srbija može očekivati novi talas investicija.

Iako su rezultati izbora koji se u Nemačkoj održavaju 26. septembra neizvesni, Merkel će danas i sutra, prema oceni analitičara, preneti poruku da će Berlin nastaviti da vodi računa o ovom regionu.

Poruke u tri pravca

Prema rečima Ognjena Pribićevića, nekadašnjeg ambasadora u Nemačkoj, poseta kancelara je sama po sebi značajna jer je reč o najznačajnijoj ekonomskoj sili u Evropi, zemlji koja snažno podržava evropske integracije Srbije.

"Imamo vrlo razvijenu ekonomsku saradnju i kada je reč o stabilnosti u ovom regiona imamo iste interese. Ono u čemu se razlikujemo je pitanje Kosova. Ja očekujem da će osnovne poruke kancelarke da budu u ta tri pravca, pitanje mira i stabilnosti, ekonomske saradnje i treće, ona će i dalje visoko držati agendu proširenja EU, iako to više nije toliko aktuelno i tu se zapravo suočavamo sa najvećim izazovima", rekao je Pribićević za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

Sličnog mišljenja je i Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike. Kako kaže, poseta pokazuje jedan stepen zainteresovanosti kancelarke za ovaj region i predstavlja važnu poruku ne samo državama u regionu, već i budućoj nemačkoj vladi da ono što je ona započela tokom svog mandata, a tiče se regionalne saradnje unutar Zapadnog Balkana, kao i evropske budućnosti Balkana, treba da ostane konstanta nemačke spoljne i evropske politike.

"Nemačka je vodeća zemlja Evropske unije, i svakako da je za nas veoma bitno što će ovakva poruka biti upućena i njenim naslednicima. Poruke će biti upućene i građanima da će Nemačka nastaviti da vodi računa o ovom regionu. Takođe, Merkel će se, tokom svoje posete, dotaći i osetljivih političkih tema", napominje on.

Dodaje da će tema dijaloga Beograda i Prištine sigurno da bude visoko na dnevnom redu.

"To je možda jedna od oblasti gde je Balkan odnosno političari na Balkanu možda nisu prepoznali koristi koje su imali od ovog posredovanja Angele Merkel u balkanskim pitanjima. Olako smo propustili šansu, pitanje je da li će se njeni naslednici na isti način odnositi prema ovome", naglasio je on.

Zašto baš Beograd i Tirana

Na pitanje zašto je na turneji po Zapadnom Balkanu odabrala baš ova dva grada - Beograd i Tiranu, Majstorović kaže da je Srbija izabrana kao centralna u regionu, te da se ono što se dešava u Srbiji preliva se na ostale zemlje.

profimedia

 

"Pitanje odnosa Beograda i Prištine je verovatno centralno pitanje za budućnost Zapadnog Balkana, i siguran sam da će to biti jedna od ključnih tema u ovim razgovorima. Region će sutra moći da se oprosti od Angele Merkel, i da obeća da će regionalna saradnja u okviru Berlinskog procesa biti nastavljena", navodi on.

Pribićević navodi da Merkelova Beograd i Srbiju posećuje kao najveću zemlju i da je to izbor koji bi napravio svako ko sedi pored nje u Berlinu. Sa druge strane, Albanija je involvirana u prices dijaloga Beograda i Prištine, ali, kako napominje, sa sadašnjom garniturom u Prištini nemoguće je imati neki ozbiljniji kontakt, te je stoga izabrala Tiranu. 

Upravo kada je reč o dijalogu, na pitanje kakav se očekuje ton Merkelove prema Srbiji, Pribićević kaže da Beograd u ovom trenutku nije nikakav problem.

"Praktično su svi problemi u Prištini, ne postoji raspoloženje za dijalog. Verovatno da će putem Tirane poslati poruke samoj Prištini. Taj proces dijaloga i proces proširenja predstavljaju jednu od onih tačaka gde EU i Nemačka nisu ostvarila ono što su želele diplomatski, ono što smo očekivali kada je reč o prošienju nismo dobili", rekao je on.

Šta posle Merkelove?

I Pribićević i Majstorović su saglasni da se od naslednika Angele Merkel ne treba očekivati previše promena kada je reč o politici prema Zapadnom Balkanu.

"Ne bi trebalo tu očekivati neki veliki zaokret. Očekujem da, ko god da bude u toj kancelarskoj stolici, nastavi racionalni odnos prema Zapadnom Balkanu i da, jačajući veze među zemljama Zapadnog Balkana i pospešujući njihove težnje da postanu članice, da se na taj način zapravo jača i neka buduća EU", naveo je Majstorović.

Pribićević kaže da se promene mogu očekivati u nijansama, posebno ukoliko na mesto kancelara i u Ministarstvo spoljnih poslova dođu SDP ili Zeleni.

"Očekuje se da se nastavi ova politika sa svim prednostima i manama, ba ojim se da će u narednom periodu mane dolaziti do izražaja, jer je EU poslednja od velikih sila uhvatila priključak s novim vremenom. Nije se uključila u promene koje su se dogodile 2000. Promene koje su simbolizovali Tramp, Bregzit, jačanje Kine. EU je dozvolila da u ovo područje uđu druge velike sile. Naknadno, pet do deset godina kasnije je sama Merkel govorila o potrebi da se strateški razmišlja", naveo je on.

Euronews Srbija

Talas novih investicija

Inače, Nemačka je jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije, spoljnotrgovinska razmena prošle godine iznosila je 5,3 milijarde evra.

U Srbiji posluje više od 600 nemačkih kompanija koje su u Nemačkom vlasništvu, među kojima su najpoznatije Fišer, Simnes, Boš, Leoni, Henkel. One zapošljavaju više od 67.000 ljudi.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da Nemačka jeste pre svega najvažniji spoljnotrgovinski partner, te da nemačke kompanije važe za strateškog investitora.

"Pogledajte broj kompanija koje su došle ovde, pogledajte kompanije koje su osim proizvodnje otvorile centre za istraživanje i rade sa našim ekspertima. Ono što treba posebno pomenuti je sve veći udeo srpskih kompanija koji su dobavljači nemačkim kompanijama i na to smo posebno ponosni", rekao je on,

Napominje da se može očekivati dobar talas novih investicija.

"Do sredine novembra ćemo ponovo pokrenuti naša putovanja i forume na kojima okupljamo nemačke investitore, dosta kompanija traži lokaciju i premašte proizvodnju iz Azije, imamo veliku šansu da dođe još nemačkih investitora", naglasio je Čadež.

Kada je reč o oblastima za koje su Nemci najviše zainteresovani, Čadež kaže da su u pitanju različite kompanije, ali da najveći deo investicija ide u transport, bilo da je reč o automobilima ili najmodernijim tramvajima.

Naglašava da je u globalnoj privredi došlo do suštinske promene u strukturi dobavljačkih lanaca, te da dobavljačke strukture žele da prenesu sa dalekih mesta na ovaj kontinent, i to baš u Srbiju.

Komentari (0)

Srbija