Politika

Đilas: Jedini sam lider opozicije u Evropi kog predsednik države tuži

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

13/09/2021

-

15:37

Đilas: Jedini sam lider opozicije u Evropi kog predsednik države tuži
Dragan Đilas - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas poručio je danas da je on jedini lider opozicije u Evropi kojeg je predsednik države tužio i od suda zatražio da mu zabrani da kritikuje vlast.

Đilas je, na konferenciji za novinare ispred sedišta predsednika Srbije u Beogradu, rekao da je protiv Aleksandra Vučića podneo tužbu zbog njegove tvrdnje da je "ukrao 619 miliona evra".

"Posle šest ročišta na kojima se nije pojavljivao, kada je shvatio da će sud doneti jedinu moguću presudu, Vučić je podneo kontratužbu na osnovu šest rečenica iz mojih intervjua o povezanosti režima sa kriminalnim klanovima i za izjave posle tekstova oko mojih navodnih računa na Mauricijusu", navodi Đilas i dodaje navodi da je do sada zbog neistina o njemu podneo oko 150 tužbi, od čega je do sada dobio više od 30 pravosnažnih i preko 30 prvostepenih presuda.

Predsednik Stranke slobode i pravde je naglasio da kritike upućene Aleksandru Vučiću kao predsedniju Srbije i SNS, kako on kaže, nisu napadi upućeni Srbiji, Ustavu i stabilnosti, već "borba da živimo kao normalni ljudi".

Na pitanje kakav je stav njegove stranke o protestu "Ustanak za opstanak - narod protiv Rio Tinta" i kako komentariše pojavljivanje političara na tom protestu i sukobe između organizatora, Ðilas je rekao da je dobro što se u Srbiji podigla ekološka svest i što su ljudi spremni da se bore za to da se spreči da "Rio Tinto vadi litijum na način da zagadi celu Srbiju".

"Političke stranke kao što je naša tim temama se bavi na način da iznese svoj stav i obeća da sutra, kada mi budemo na vlasti, takve stvari neće moći da se dešavaju", rekao je Ðilas.

Što se tiče protesta drugih organizacija i političkih subjekata, Ðilas smatra da bi bilo nekorektno da on ili bilo ko iz njegove stranke to javno komentariše.

Takođe istakao je da će se odazivati ročištima.

Podsetimo, predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas podneo je u martu krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića, ministra finansija Siniše Malog, šefice informativne službe Srpske napredne stranke Vladanke Malović...

Nakon toga je u septembru Vučić je podneo protivtužbu protiv Đilasa zbog, kako se navodi, "niza uvreda koje izgovara godinama na njegov račun".

Advokat Dragan Palibrk i punomoćnik Vučića je u izjavi za Tanjug ukazao da će insistirati da isti sudija odlučuje i o Ðilasovoj tužbi i o Vučićevoj protivtužbi. 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija