Politika

Masovni lov i masakr delfina na Farskim Ostrvima izazvalo je međunarodno negodovanje, reagovao premijer

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

13:16

Masovni lov i masakr delfina na Farskim Ostrvima izazvalo je međunarodno negodovanje, reagovao premijer
Masakr delfina na Farskim ostrvima - Copyright Tanjug/AP/Sea Shepherd

veličina teksta

Aa Aa

Masovni lov i masakr 1.428 belostrani delfina u nedelju na Farskim Ostrvima izazvalo je međunarodno negodovanje i navelo premijera te zemlje da najavi da će vlada preispitati lov na ove morske sisare.

Međutim, dok više od 83 odsto od 53.000 ostrvljana i dalje podržava ubijanje kitova pilota - koji su takođe vrsta delfina, 53 odsto se protivi ubijanju belostranih delfina, pokazuje anketa koju je u ponedeljak objavila televizija Kringvarp Foroia, prenosi Gardijan.

Žitelji Farskih Ostrva love kitove i delfine još od drevnih vremena Vikinga, a taj običaj je regulisan i u najstarijem sačuvanom farskom zakonu koji datira iz 1298. godine.

Tanjug/AP/Sea Shepherd

 

Kitovi piloti su druga najveća vrsta okeanskih delfina, a po veličini ih nadmašuju samo orke, kitovi ubice.

Loiv na kitove pilote službeno je prvi put evidentiran 1584. godine, a od 2000. godine na Farskim Ostrvima se svake godine ulovi u proseku oko 660 kitova pilota i 211 belostranih delfina.

Nedeljni lov je šokirao i mnoge Farane jer je ubijeno 1.428 životinja u samo jednom danu - šest puta više od broja koji se ulovi tokom cele godine.

Osim toga, harpun koji se koristio za navodno "humanije" ubijanje kitova pilota ove godine nije korišćen, jer je prevelik za belostrane delfine koji su manji, pa su umesto toga ova stvorenja masakrirana dugim noževima.

Komentari (0)

Srbija