Politika

Vučić iz Istanbula odgovorio Milanoviću i Đukanoviću: Srbija je na dobrom putu, napredujemo i imamo dobre rezultate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/09/2021

-

20:06

Vučić iz Istanbula odgovorio Milanoviću i Đukanoviću:  Srbija je na dobrom putu, napredujemo i imamo dobre rezultate
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se povodom izjava hrvatskih i crnogorskih kolega Zorana Milanovića i Mila Đukanovića.

Vučić se pre svega osvrnuo na komentare iz regiona na posetu nemačke kancelarke Anegele Merkel.

"Nemačka je najveća evropska sila, nama je najveći spoljnotrgovinski partner. Nemačka kancelarka je naveća spoljno politička politička figura u Evropi, ja sam joj zahvalan na podršci. Srbija je na dobrom putu, napredujemo i imamo dobre rezultate", rekao je Vučić za TV Pink.

On je izrazio zahavlanost Merkelovoj na svemu što je činila i podršci Zapadnom Balkanu i Srbiji.

"To je u spoljnopolitičkom smislu neka od najvažnijih stvari u karijeri kada imate dobar odnos od početka do kraja mandata sa takvom liderkom. Naravno da uvek ima i po malo zavisti, po malo potrebe da se Srbija ocrni", dodao je on.

Komentarišući poruke sa zajedničke pres konferencije predsednika Hrvatske i Crne Gore juče u Zagrebu, Vučić je istakao da želi dobre odnose sa svima.

"Ne moram da pozivam nekog i da onda jedina tema budu Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, Milo Ðukanović. Kada nemate svojih rezultata morate da napadate. Tu ulogu bih prepustio njima", poručio je on.

"Očigledno je da Srbija nešto mnogo dobro radi. I to što je Đukanović rekao da sa mnom ne želi da razgovara, ja sa svakim želim da razgovaram. On bi želeo da svoju zemlju gradi da Srba ne bude, ako ništa drugo da prvo nemaju politička prava, a onda će da im oduzme crkvu i sve ostalo", dodao je Vučić. 

Vučić je rekao da on i Milo Ðukanović budućnost regiona vide drugačije. Kako kaže, u Crnoj Gori su smislili trik za popis, tako što bi napravili poseban odeljak - nacionalnost, da bi, kaže, svi rekli da su Crnogorci, dok bi poseban deo bila - etnička grupa.

"Ne znam kako su pravili distinkciju, zna se ko su pripadnici nacionalnih manjina, a ko etnička grupa. U Crnoj Gori bi da svedu Srbe na etničku grupu", ukazao je Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na pisanje medija iz regiona o njemu tokom proteklih nedelja.

"Ja sam kriv za nešto što se dogodilo na Cetinju. Zbog čega? Dobio sma poziv da idem u Cetinje i u Podgoricu - nisam otišao, samo sam čestitao mitropolitu na ustoličenju. I zbog toga sam kriv", rekao je Vučić.

Kako kaže, ništa nas njihovo ne zanima, samo prava srpskog naroda.

"Imam samo jednu poruku, Srbija će nastaviti da se bavi svojim napretkom i rastom, biti sve uspšenija, nećemo odgovarati na šovinizam, mi ćemo pružati ruku ali nećemo menjati svoj pobednički put".

Podsetimo, Vučić boravi u zvaničnoj poseti Turskoj, gde se sutra sastaje s predsednikom ove zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom.

O predsedničkim izborima i sednici Glavnog odbora SNS

Kandidvaćemo za predsednika onoga ko može da pobedi, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i lider SNS.

Vučić je, za TV Pink, na pitanje da li to možda znači da će se ponovo kandidovati za predsednika, istakao da je dobro u demokratskoj utakmici da bude što više kandidata.

Najavio je da će na sutrašnjoj sednici Glavnog odbora SNS biti reči o skupštini stranke koja će se održati između 21. i 24. oktobra, kada se biraju najviši stranački organi, i kada će se razgovarati o pripremi za izbore.

Na pitanje da li predstoje čistke u stranci, rekao je da to obično sprovode u Demokratskoj stranci.

Zbog toga, kaže, ima deset stranaka koje su nastale iz jedne te iste stranke.

"Toliki je bilo ličnog animoziteta i ličnih ambicija da nisu mogli jedni sa drugima", rekao je on.

Razgovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja

Predsednik Srbije izjavio je večeras da je dogovor sa Bošnjacima od istorijskog značaja, i da je suština u lekovitom dijalogu sa Sarajevom, kao i da sa Hrvatskom treba da razvijamo racionalne odnose zasnovane na zajedničkim interesima.

Na pitanje na koju kartu igra Bakir Izetbegović i šta znače njegove najnovije izjave da Srbija i njen predsednik ne treba da šalju vakcine ili žito u Bosnu i Hercegovinu, niti da govore lepe reči, već da očekuje da prestane sa progonom branioca,Vučić je za tv Pink iz Istanbula rekao da bi Izetbegović da je imalo fer rekao da su vakcine poslate jer su potrebne ljudima, a da za žito važi komercijalni odnos, ali od toga žive i deca i stari.

Vučić je ocenio da Izetbegović nije u pravu, i da je i o odnosimam povodom ratnih zločina i o hapšenjima govorio zbog političkih poena.

On je apelovao na naše pravosudne organe da stupe u kontakt sa bosanskohrcegovačkim i da ovo ne radimo jedni drugima, već da vidimo koje slučajeve možemo da preuzmemo.

Vucić je ocenio i da su pusti snovi i da nikada ne reaguje kada se pominje specijalni status Sandžaka i upitao da li su sigurni da to zele.

Smatra da su Bošnjaci u Sandžaku, kojih je u većini u tri opštine, danas zadovoljniji odnosom države prema njima.

Ukazuje i da Srbija ne zeli da menja granice, ali hoće da sarađuje i sa Srajevom i sa Republikom Srpskom kao delom BiH.

"Želimo dobre i prijateljske odnose da Bošnjacima ali ne zamerajte što volimo RS, kao i što mi ne zameramo što volite Tutin, Pazar.... Ja hoću autoput do Sarajeva da bi Bošnaci stigli i do Beograda i do Sarajeva, da budu jednalko blizu. To je politika budućnosti", poručio je Vučić.

Oni koji žive u Srbiji poštovaće Srbiju, a neka vole Sarajevo kao i u Banjaluci Beograd.

Napominje i da imamo teško nasleđe u istoriji sa Sarajevom, ali je suština u dijalogu.

"Moramo razumeti bol bošnjaka, ali oni Srba, i prethodnih i poslednjih ratova, da se bolje razumemo", istakao je.

Takođe, sa Hrvatskom moramo imati bolje odonose u budućnosti, ne zasnovane na ljubavi, već racionalne i zasnovane na zajedničkim interesima.

Kaže i da se zaboravlja saradnja sa Severnom Makedonijom i drugim zemljama u širem regionu, navodeći koliko raste trgovinska razmena sa Mađarskom, Bugarskom, Turskom...

O izboru pesme na obeležavanju Dana srpskog jedinstva 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom kritika izbora pesama na svečanom obeležavanju Dana srpskog jedinstva, rekao je da on nije birao pesme.

Upitan za kritike u vezi pesme „Pukni zoro“, koja je izvođena na svečanosti, a koja je navodno pesma navijača, nasmejao se i kazao „za sve sam kriv i za to“.

„Nisam znao koja će pesma da bude. Ja sam pripremao svoj govor. Ali to je jedna divna pesma, kao i sve ostale koje su izvedene“, objasnio je Vučić za Pink.

U šali je kazao da je to sve bilo smišljeno i organizovano da bi se nasekirala novinarka koja je kritikovala izvođenje te pesme.

Komentari (0)

Srbija