Region

Sastanak u Zagrebu: Milanović označio Srbiju "problematičnom", Đukanović: SPC "udarna igla" velikosrpskog nacionalizma

Komentari

Autor: Tanjug/Jutarnji.hr

16/09/2021

-

15:14

Sastanak u Zagrebu: Milanović označio Srbiju "problematičnom", Đukanović: SPC "udarna igla" velikosrpskog nacionalizma
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Zoran Milanović označio je Srbiju "problematičnom", komentarišući nedavnu posetu kancelarke Angele Merkel Beogradu, a osvrnuo se i na nekadašnju izjavu pokojnog patrijarha Irineja o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

"Idu da posećuju onoga ko je problematičan", rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja na zajedničoj konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Milom Ðukanovićem.

A o izjavi pokojnog patrijarha Irineja, Milanović je rekao da nije istina da su prava Srba u Crnoj Gori ugrožena.

"Ona izjava da su prava Srba u Crnoj Gori ugrožena više nego u Pavelićevoj Hrvatskoj.. nakon toga može jedino šaka da poleti, ni Slobodan Milošević nije prelazio tu granicu, njegov govor bio je više komitetski, da ne kažem sokratovski", rekao je Milanović.

Pokojni patrijarh Irinej je u junu 2018. proučio da je položaj Crkve u Cnoj Gori "gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske".

Irinej je to rekao komentarišući tada česte negativne poruke crnogorskih zvaničnika upućene Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pretnje da bi Crkvi mogla biti oduzeta imovina, što je za patrijarha bilo nezamislivo u 21. veku.

"Čitajući nešto o tom pitanju i problemu, uviđam da je to nezamislivo u našem vremenu. Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti i shvatiti. Ali da se to radi u vremenu mira i slobode, u vremenu kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu nego i za Aziju”, kazao je patrijarh tada Irinej i poručio da SPC i on stati u odbranu Mitropolije.

"Mlataranje zastavama je nezdravo"

Milanović je rekao i da se celog života bori protiv antisrpskog raspoloženja i da je celu političku karijeru posvetio borbi za "zaštitu slabijih", te dodao da nije od onih koji Hrvate u Srbiji poziva da "mlataraju" hrvatskm zastavama jer je to "nezdravo".

Milanović je to rekao upitan da komentariše izjavu predsednika SNV i SDSS Milorada Pupovca, da se iz Crne Gore u Hrvatsku proširilo antisrpsko raspoloženje.

Milanović je rekao da ne zna šta je Pupovac tačno rekao.

"Ako ne komentarišem, reći će da ga potcenjujem, a ako krenem da komentarišem nešto što ne znam u zarez, zalutaću", rekao je Milanović u svom maniru i dodao:

"I sad se kaže da je iz Crne Gore uvezeno antisrpstvo, pa mi ga ovde iskorenjujemo. Onaj ko to tako vidi, treba da se zapita zašto je to tako".

Ispričao je da je tokom leta bio "u nekoliko srpskih sela, gde su ga dočekali sa hrvatskim zastavama", pa ih je pitao da li im je to neko rekao da tako urade.

"Nemojte me dočekati sa srpskim zastavama, ali nepotrebne su i hrvatske. Oni to tako žele. Tako ja ne pozivam Hrvate u Srbiji ili Vojvodini da mlataraju hrvatskim zastavama, jer to je nezdravo", rekao je Milanović.

Dodao je i da su u prošlosti problemi počeli zbog "isticanja beogradske zastave tamo gde su Srbi bili manjina".

"Događaji na Cetinju ubrzali susret"

Milanović je nakon današenjeg sastanka sa Đukanovićem izjavio i da postoji međusobna podrška dveju zemalja, kao i da je  današnja poseta crnogorskog kolege ujedno i poruka Beogradu, ne precizirajući šta to tačno znači. 

U svom obraćanju medijima Đukanović je rekao da je jedna od tema današnjih razgovora bila i autkefalnost Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ali i da je, kako je rekao, to dug proces za koji je potrebno vreme.

Milanović je rekao da je današnja poseta bila izvesna i očekivana, ali da su je nedavni događaji na Cetinju dodatno ubrzali.

"Poziv je usledio nakon čudnih i nezgodnih događaja na Cetinju, ali oni su ovu posetu svakako ubrzali. Na ovaj način smo želeli da damo podršku otvorenoj Crnoj Gori. Ova zemlja je 1997. godine mene navela da se zapitam, da li je to drugačija država. To je bilo kada je demonstrante u maršu na Tuzi, kod Podgorice, u kojem žive katolički Albanci zaustavila policija. To je prvi put na prostorima divljački turbulentne Jugoslavije, da je u tim krajevima policija stala u zaštitu nacionalne manjine koja je bila tretirana kao neprijatelj. Od tada je Crna Gora drugačija, kandidat za članstvo u EU i otvorila je svoje zadnje poglavlje", rekao je Milanović u svom uvodnom obraćanju, prenosi "Jutarnji.hr".

Kako je rekao, on će se nakon zajedničke posete premijeru Andreju Pleknkoviću još neko vreme družiti sa Đukanovićem na Brionima.

Sa druge strane, Đukanović je nakon sastanka sa Milanovićem rekao da Crna Gora Hrvatsku doživljava kao dobrog suseta, i da su im je jedna od zajedničkih tema vezana za pregovore sa EU.

"Zadovoljan sam današnjim boravkom u Zagrebu. Zahvalan sam na pozivu za uzvratnu posetu i na dobrom izboru termina za realizaciju poseta. Hrvatsku doživljavamo kao dobrog suseda, koji nas podržava. Takođe, imamo intenzivnu razmenu iskustava vezano za pregovore prema EU. U tu svrhu imamo česte političke kontakte koji su na najvišem nivou, u prilog tomu ide i današnha poseta. U današnjim razgovorima bili smo fokusirani na evroatlantske napore. Ponovio bih da je za nas evropska i evroatlantska budućnost jednako stabilnost Balkana. Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Europe na zbivanja u Crnoj Gori", rekao je Đukanović i dodao da je fokus razgovora sa Milanovićem bio na evropskim integracijama, evropskoj budućnosti i podjednakoj stabilnosti Balkana.

"Zbog toga nas pogađa deficit pažnje iz Evrope na zbivanja u Crnoj Gori", rekao je Ðukanović i u tom kontekstu istakao da "Rusija na prostoru Zapadnog Balkana deluje radi plasmana geopolitičkih interesa. Poruke koje dobijamo iz Moskve su da je naše članstvu u NATO-u nije dobar geopolitički izbor", rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore je novinarima rekao da je sintagma "srpski svet" eufemizam za "veliku Srbiju" i da, kako je rekao, aktuelna beogradska politika tvrdi da Srbija ima pravo da štiti "navodno ugrožena prava Srba u drugim državama".

Za Srpsku pravoslavnu crkvu je rekao da je "udarna igla" velikosrpskog nacionalizma iza negiranja crnogorske nacije.

Ðukanović je rekao da ib ti čitao kao "ugrožavanje suvereniteta susednih država".

Takvu procenu, dodao je, zasniva na iskustvu iz ratnih 90-tih, kad su iz "Beograda takođe pozivali na zaštitu ugroženih prava".

"Ostalo znamo", rekao je Ðukanović i dodao da se nada da se neće ponoviti scenario od pre 30 godina i smatra da je na njemu da upozori na opasnu podudarnost s današnjicom.

Da li je poziv Đukanoviću da dođe u Zagreb i poruka Beogradu?

Na pitanje da li je poziv Ðukanoviću da poseti Hrvatsku i poruka Beogradu, Milanović je odgovorio potvrdno, ali nije precizirao detalje zbog čega je to tako. On se, odgovarajući na ovo pitanje, prisetio nekih događaja iz prošlosti, označivši Berlin i Brisel "nepostojećim" kada je, kako je rekao, bila potrebna podrška Sarajevu, Zagrebu i Beogradu.

"Moja poruka je: bavite se samim sobom. Brisel da, ali u onoj meri u kojoj želite biti članica EU", rekao je Milanović.

Na pitanje zašto se Crna Gora do sada nije bavila pitanjem autokefalnosti CPC, Ðukanović je rekao je to zahtevan proces i da je za to potrebno vreme.

"Bavili smo se pitanjima autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve, to je proces koji traži vreme i mora se pažljivo voditi. Ima sporiju dinamiku nego što su politički procesi", rekao je Đukanović.

Najavljujući novi scenario za rešenje pitanja crnogorske crkve, Ðukanović je rekao i da se to ne rešava brzo i jednostavno.

"Želim samo da skrenem pažnju da to nisu pitanja koja se prelamaju preko kolena i ona obavezno završavaju u krvoproliću", dodao je Đukanović.

Inače, crnogorski predsednik Milo Đukanović od danas je u dvodnevnoj poseti Zagrebu i Brionima na poziv hrvatskog kolege Zorana Milanovića.

Pored ovog sastanka, u planu je da Đukanović ima sastanke i sa premijerom i predsednikom Sabora, Andrejem Plenokvićem i Gordanom Jandrokovićem, a očekuje se da položi i venac na spomenik "Glas hrvatske žrtve-Zid boli“ na Gradskom groblju Mirogoj.

Reakcija Vulina: Kad se nađu "lupetalo i mlataralo"

Vulin:Toliko kompleksa na jednom mestu nije dugo viđeno

Ministar policije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin poručio je danas, odgovarajući na provokacije upućene Srbiji iz Zagreba, od strane hrvatskog i crnogorskog predsednika Zorana Milanovića i Mila Ðukanovića, da dugo nije video toliko kompleksa na jednom mestu.

"Kada se nađu Milanović i Ðukanović, znamo da će Srbi biti krivi zbog nečega, a Vučić napadnut zbog bilo čega, tako je to kada se nađu ''mlataralo'' i ''lupetalo''.Toliko kompleksa na jednom mestu nije dugo viđeno, pa i nisu imali ništa drugo da rade nego da komentarišu izjave Aleksandra Vučića koje nikada nije dao", naveo je Vulin.

Srpski Hrvati u Srbiji mogu da budu mirni, o njima niko ne sudi po onom što Milanović govori i radi, dodao je on.

Komentari (0)

Evropa