Politika

Poslanici dobijaju "kontrolore", za nedolično ponašanje kazne i do pola plate: Šta donosi novi kodeks

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2021

-

07:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Izmenama Kodeksa ponašanja narodnih poslanika predviđa se formiranje komisije od pet neparlamentarnih ličnosti, a kazne za kršenje Kodeks biće od 10 do 50 odsto poslaničke plate. 

Poslanici Skupštine Srbije započeli su juče novu sednicu na čijem su dnevnom redu izmene Kodeksa ponašanja poslanika, izmene Zakona o sprečavanju korupcije, kao i Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar.

Preporuke GREKA, tela Saveta evrope za borbu protiv korupcije, jedan su od glavnih razloga zbog kojih se menja Kodeks ponašanja poslanika.

Prethodni Kodeks poslanici su usvojili pre oko devet meseci, u decembru, i tada su ga nazvali "ugaoni kamen srpske demokratije".

Najveća izmena – etička komisija

Najveća izmena u Kodeksu je to što će biti formirana komisija od pet neparlamentarnih ličnosti.

To su osobe koje nisu imenovane ni na jednu funkciju, i one će posmatrati kako poslanici prate taj kodeks.

Tri člana komisije biće profesori sa društvenih fakulteta, koji imaju visok impakt-faktor (visok Gugl akademik "h-index") iz oblasti etike, morala ili moralnog razvoja.

Po jednog kandidata predlažu filozofski fakulteti Univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, i Državni fakultet u Novom Pazaru - departman za filozofiju.

Pored tri profesora, komisiju će upotpuniti i dva državna službenika zaposlena u Skupštini, ali to ne mogu biti oni koji su već imenovani na poslaničke pozicije.

Druga izmena odnosi se na novčanu kaznu za kršenje Kodeksa, koja će biti od 10 od 50 odsto poslaničke plate, u zavisnosti od mere u kojoj je Kodeks prekršen.

Do sada, postojale su dve vrste sankcija – opomena i javna opomena.

Vukadinović: Neće se ništa suštinski promeniti

Usvajanje izmena kodeksa ponašanja poslanika neće promeniti diskurs u Parlamentu, rekao je za Euronews Srbija urednik časopisa Nova srpska politička misao i bivši poslanik, Đorđe Vukadinović.

"To što ova Skupština usvaja je, nažalost, i kada je reč o mnogo važnijim stvarima, formalnost koja svakako neće promeniti odnose, ponašanje i manire. U ovakvoj Skupštini i ovakvom političkom trenutku, to deluje kao besmislen i zaludan posao", smatra Vukadinović.

Euronews Srbija

Dodaje da je u pitanju samo "formalnost", a da je i u prethodnom sazivu Parlamenta, gde je i on bio član, opozicija bila minimalizovana od strane vladajuće većine.

Vukadinović smatra i da je usvajanje izmena Kodeksa samo "simulacija nekakvih aktivnosti Skupštine".

Međutim, čak i kada je najbesmislenija, Skupština je veoma važna institucija, kaže Vukadinović, dodajući da "nije siguran da neke opozicione kolege to shvataju".

Do sada izrečena samo jedna opomena

Kodeks ponašanja narodnih poslanika usvojen je 24. decembra 2020. godine, u cilju uspostavljanja etičkih standarda ponašanja koje će narodni poslanici da poštuju i primenjuju u obavljanju poslaničke funkcije.

Prema osnovnim pravilima, narodni poslanik je dužan da:

  • savesno obavlja poslaničku funkciju;
  • pristojno i sa dužnom pažnjom i poštovanjem se odnosi prema građanima;
  • uvažava druge narodne poslanike;
  • govorom ne podstiče mržnju i nasilje;
  • u svom radu i istupanjem u javnosti ne postupa sa predrasudama i stereotipima i ne podstiče ih;
  • ne koristi izraze, reči i gestikulacije koje vređaju ili omalovažavaju ljudsko dostojanstvo i narušavaju dostojanstvo Narodne skupštine;
  • ne koristi mobilni telefon i druge uređaje na način koji ometa tok sednice Narodne skupštine i njenih radnih tela;
  • ne unosi u salu, u kojoj se održava sednica, simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke stranke

Narodnom poslaniku nije dozvoljeno da:

  • javnu imovinu i službene prostorije koristi u privatne svrhe, odnosno za privatne poslove;
  • koristi službena sredstva ili imovinu Narodne skupštine za potrebe izborne kampanje;
  • zloupotrebljava poslaničku funkciju radi lične koristi ili koristi političke stranke;
  • namerno ili iz krajnje nepažnje nanosi materijalnu štetu Narodnoj skupštini ili podstiče druge da to čine;
  • daje netačne informacije koje bi štetile ugledu Narodne skupštine.

Od decembra do danas, izrečena je samo jedna opomena, i to poslaniku SNS Srbislavu Filipoviću, jer je predsednika opozicione Stranke slobode i pravde, Dragana Đilasa, nazvao fašistom.

Komentari (0)

Srbija