Politika

Tepić: Direktor VBA umešan u šverc oružja i aferu prisluškivanja

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2021

-

17:20

Tepić: Direktor VBA umešan u šverc oružja i aferu prisluškivanja
Marinka Tepić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužila je direktora Vojnobezbednosne agencije (VBA) Ðuru Jovanića da je umešan u navodni šverc oružja i zataškavanje afere prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića. 

Tepić je na današnjoj konferenciji za novinare navela da je Jovanić uspon i unapređenja sticao paralelno sa usponom Aleksandra Vučića čiji je, kako tvrdi, bio lični pratilac kada je Vučić 2012. postao ministar odbrane. 

Potpredsednica SSP je iznela tvrdnje o njegovoj umešanosti u trgovinu oružja iz ratnih rezervi 2017. i 2018. godine, kao i da je Jovanić krio od predsednika Srbije da je Vučić "upao" u, kako tvrdi, legalno prisluškivanje kriminogenih lica, sa kojima je, kako tvrdi Tepić, Vučić bio u komunikaciji. 

Tepić je navela da je Jovanić tri puta napredovao u službi mimo propisa i da je nedavno, takođe mimo propisa, dobio stan od skoro 100 kvadrata, te upitala da li je na taj način nagrađen jer je, kako tvrdi, navodno zataškavao odgovornost VBA u prisluškivanju Vučića ili zato što je navodno prikrivao šverc oružja.

Ona je navela da je od 2018. godine, od kada je Đuro Jovanić direkor VBA, više od 10 posto najboljih profesionalaca VBA napustilo službu, a da je dobar deo njih degradiran i dislociran, poslat u neke druge gradove, odnosno, kako kaže – sklonjen. 

Na pitanje da li ima dokumenta kojima bi potkrepila svoje tvrdnje, Tepić je kazala da su njene tvrdnje potkovane preciznim informacijama i službenim notama i beleškama koje su "priložene tamo gde treba" i koje su godinama "davane nadležnim licima i godinama ignorisane". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija