Politika

Brnabić: Bez regionalnih nema ni evropske integracije

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2021

-

18:02

Brnabić: Bez regionalnih nema ni evropske integracije
Tanjug/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Najvažnije teme za budućnost ovog regiona su zajedničko regionalno tržiste i regionalna saradnja, a druga je razumevanje mladih u ovom regionu, što nam je i preduslov koji će osigurati drugačiju i bolju budućnost za sve nas, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Novom Sadu.

Brnabić je na skupu pod nazivom “Jedan region, jednotržište - korak napred ka zajedničkom tržištu EU" učestvovala zajedno sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim koji se javio putem video linka.

Tokom drugog dana konferencije u diskusiji su učestvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“ Norbert Bekman Dirkes, generalni sekretar RYCO Abert Hani i jedan od organizatora konferencije iz Fonda „Evropski poslovi''“ Aleksandar Simurdić.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Prioritet Srbije su evropske integracije

Premijerka je istakla da su prioriteti Srbije evropske integracije i članstvo u EU, a drugi regionalna stabilnost i povezanost. Ukazala je i da nema evropskih integracija bez regionalnih integracija, ali i naglasila da regionalna integracija nije zamena za pristupanje Evropskoj uniji bilo koje zemlje iz regiona.

“Zajedničko tržiste ovog regiona nama pomaže da imamo 17,3 odsto bruto izvoza Republike Srbije”, kazala je premijerka.

Akcenti liderskog panela bili su na temama gradnje zajedničkog regonalnog tržišta koje će otvoriti nova radna mesta, postizanju regionalne stabilnosti u cilju evropskog napretka regiona, a prioritetna oblast je infrastrukturno povezivanje. Fokus je bio i na gradnji autoputa do Sarajeva, Podgorice, Prištine, Tirane i luke Drač.

Tanjug/Slobodan Miljević

 

Mnogo vremena se provede u čekanju na graničnim prelazima

“Podaci su ranije pokazali da se u regionu godišnje provede više od 26 miliona časova u čekanju na graničnim prelazima, zbog toga su gubici transportne zajednice, ali i država između 250 i 300 miliona evra. Zelenim koridorima uspevamo da ušteda dođe bezmalo do milijardu evra i da produžetkom zelenog koridora u Zapadnoj Evropi, ali i ka Evropskoj uniji damo jedan snažan puls trgovini kako unutar regiona ali tako i prema zajedničkom evropskom tržištu”, istakao je organizator konferencije Aleksandar Simudić, direktor Fonda Evropski poslovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija