Politika

Brnabić s predstavnicima Venecijanske komisije: Mišljenje o amandmanima na Ustav biće povoljno za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2021

-

18:56

Brnabić s predstavnicima Venecijanske komisije: Mišljenje o amandmanima na Ustav biće povoljno za Srbiju
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas onlajn sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije na kojem je Srbija dobila pohvale u vezi sa tekstom ustavnih amandmana i ohrabrenje da nastavi dalji rad na procesima koji slede, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Predsednik Komisije Đani Bukvikijo rekao je premijerki da će mišljenje izvestilaca na narednoj sednici Komisije biti vrlo povoljno za Srbiju i da je uveren u to da će kao takvo biti i usvojeno.

Brnabić je, kako stoji u saopštenju, zahvalila na podršci koju Komisija pruža Srbiji na iznalaženju najkvalitetnijih rešenja u vezi sa ustavnim amandmanima još od 2018. godine, istakavši da je taj proces tekao vrlo transparentno i otvoreno zahvaljujući, između ostalog, i javnim slušanjima koja su organizovana u više navrata.

Zahvaljujući tome, dodala je ona, danas imamo primenu najbolje evropske prakse. Prema njenim rečima, Srbija je u potunosti otvorena i za dalje sugestije u vezi sa načinima da se pravosuđe i sudstvo učine što efikasnijim.

Kada je reč o referendumu o ustavnim promenama, Brnabić je istakla da se njegovo održavanje očekuje odmah po usvajanju amandmana.

Ministarka pravde Maja Popović podsetila je na to da je rad na ustavnim promenama prva aktivnost u revidiranom Akcionom planu za pregovaranje o Poglavlju 23 - Pravosuđe i osnovna prava u procesu pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji.

Ona je ukazala na to da je cilj javnih rasprava bio da se čuju mišljenja stručne, naučne i šire zainteresovane javnosti o pravcima promene Ustava.

Ministarka pravde je ponovila da Srbija ostaje otvorena za sve komentare koji bi poboljšali kvalitet postojećeg teksta, jer je dovoljno sazrela da promeni Ustav u delu o pravosuđu.

Popović je zaključila da postoji velika svest o tome da se ovaj put promene moraju uspešno završiti, jer je to u najboljem interesu građana Srbije, saopštila je Vlada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija