Politika

Komisija za pisanje ustavnih amandmana nastavila rad, referendum se očekuje do kraja godine

Komentari

Autor: M.S.

21/07/2021

-

15:55

Komisija za pisanje ustavnih amandmana nastavila rad, referendum se očekuje do kraja godine
Komisija za pisanje ustavnih amandmana nastavila rad, referendum se očekuje do kraja godine - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević, Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Skupštini Srbije, danas je održana i sednica Komisije za pisanje ustavnih amandmana, nakon jučerašnjih onlajn konsultacija sa Venecijanskom komisijom. 

Jučerašnji sastanak je bio zatvoren za javnost, a prisustvovali su mu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović, profesori ustavnog prava, kao i predstavnici strukovnih udruženja tužilaca i sudija.

Izmene Ustava se sprovode na predlog Vlade Srbije i tiču se samo odredbi koje se odnose na pravosuđe, pre svega sastava i načina izbora članova Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, izbora sudija i tužilaca i drugih pitanja iz te obrasti.

Planirano je da amandmani koji se tiču pravosuđa budu spremni sledeće nedelje, a onda da do septembra budu održane dodatne konsultacije. 

Skupština Srbije će, najavljeno je ranije iz parlamenta, pozvati predstavnike Venecijanske komisije u posetu Srbiji početkom septembra, kako bi se pratile sve aktivnosti u vezi sa promenom Ustava u oblasti pravosuđa.

U skladu sa aktulenim planovima, referendum o promeni Ustava mogao bi da bude održan u oktobru ili najkasnije u novembru.

Skupština Srbije usvojila je 7. juna Predlog za izmenu Ustava koji je podnela Vlada, a najavljeno je da bi referendum o izmenama najvišeg pravnog akta trebalo da bude organizovan do kraja godine.

Kada budu napisani amandmani, Skupština se ponovo o tome izjašnjava i u roku od 60 dana se održava referendum.

Predsednik Skupštie Ivaca Dačić nedavno je najavio da se pre izjašnjavanja građana mora promeniti Zakon o referendumu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija