Politika

Suzana Grubješić za Euronews Srbija: Dogovor o tablicama relaksira situaciju, reciprocitet je pogrešan pristup

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2021

-

20:10

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dogovor Beograda i Prištine, makar i priveremeni je jedini mogući dobar rasplet situacije na severu Kosova, rekla je za Euronews Srbija Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku. 

"Sve to relaksira situaciju na severu Kosova, povući će se specijalne jedinice na severu i ona oklopna vozila, sve ono što je kosovski premijer isterao na administrativni prelaz navodno zbog registarskih tablica, vratiće se na stanje od pre 10 dana. I drugo, formiraće se radna grupa koja će doneti taj neki finalni dogovor o registarskim tablicama, jer ispada da su registarske tablice jako važno pitanje bez obzira na to što u svojoj suštini jesu tehničko pitanje", kaže Grubješić. 

Napominje da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, tu nema tehničkih pitanja, i svako pitanje je političko. 

Na pitanje da li može da se govori o tome da je neko dobio nešto politički, a neko izgubio, rekla je da Kurti nije dobio reciprocitet. 

"Reciprocitet je totalno pogrešan pristup jer se direktno kosi sa procesom normalizacije odnosa i prošli put kad je uveo recipročne mere tada je izgubio vlast. Doduše to je bilo malo skuplja cena za takav potez, kad su uvedene one takse kao reciprocitet. To naprosto ne sme da bude manir. U Briselu se vodi dijalog pod pokroviteljstvom EU i tu se stvari rešavaju, a ne jednostranim potezima", rekkla je ona. 

Ističe da će se u svakom slučaju osloboditi prelazi Jarinje i Brnjak i da će se omogućiti sloboda kretanja, što je za građane dobra vest. 

Govoreći o poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, Suzana Grubješić je navela da su čitavom regionu poslate ohrabrujuće poruke. 

"Evropska komisija jeste prijatelj proširenja, operativno radi sa državama kandidatima na pristupanju EU i to je sve lepo i krasno, ali ona je sama rekla da se odluke donose na drugom mestu, a da je to Evropski savet, da su to države članice od kojih se neke protive proširenju i napredovanju zemalja sa Zapadnog Balkana prema Briselu, dok neke taj proces podržavaju", kaže Grubješić. 

Kada je reč o predstojećem samitu EU-Zapadn Balkan, Ona je rekla da bi trebalo smanjiti očekivanja jer i dva prethodna nisu donela ništa novo. 

"Nikakav iskorak nije napravljen, osim što se malo frazeologija menja, videćemo da li će biti evropska perspektiva ili kredibilna evropska perspektiva ili evropska budućnost. U svakom slučaju ovaj samit jeste koristan, jeste dobar zbog susreta, održavanja dinamike tih susreta, ali nekog velikog iskoraka nakon tog samita teško da će biti jer EU je previše fokusirana na sopstvene probleme, na izgradnju sopstvene strateške autonomije, naročito posle događaja u Avganistanu i Indo-pacifiku, potom idu izbori u Francuskoj, kreće kampanja, Francuska preuzima predsedavanje od Slovenije od 1. januara, mislim da teško da ćemo moći da dobijemo neke jasne poruke ili bar ne one koje želimo da čujemo", navodi Suzana Grubješić. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija