Politika

Kurti: Specijalne jedinice se povlače, utvrđen reciprocitet

Komentari

Autor: Kosovo online

30/09/2021

-

15:18

Kurti: Specijalne jedinice se povlače, utvrđen reciprocitet
Kurti: Specijalne jedinice se povlače, utvrđen reciprocitet - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovski premijer Aljbin Kurti kaže da će se specijalna jedinica kosovske policije povući sa Jarinja i Brnjaka, ali i da ostaje uvek spremna za intervenciju.  

"Utvrđen je reciprocitet registarskih oznaka vozila. S obzirom na to da će registarske tablice Republike Kosovo u Srbiji biti pokrivene državnim simbolom, sve registarske tablice Srbije bez razlike takođe će biti pokrivene svojim simbolom na teritoriji naše države", napisao je Kurti na Fejsbuku.  

Naveo je da je specijalna jedinica Kosovske policije otišla na Jarinje i Brnjak 20. septembra radi zaštite prelaza i granične policije od blokade puteva i slobodnog saobraćaja. 

"Pošto oni odlaze, naša specijalna jedinica ne mora ostati tamo i uvek ostaje spremna da ubuduće interveniše u bilo kojem od istih ili sličnih prekršaja. Naravno, naša granična policija će u budućnosti nametati reciprocitet registarskih tablica. Kfor će tamo ostati oko dve nedelje kako bi se uverio da je sve bezbedno", naveo je Kurti. 

S druge strane, funkcioner Alijanse za budućnost Kosova Pal Ljekaj je kritikovao sporazum o registarskim tablicama. 

"Otići će zajedno, otići će u isto vreme. Ovo je reciprocitet gospodina Kurtija, izjednačavanje profesionalne policije u odbrani suvereniteta i integriteta naše republike sa bandom kriminalaca", napisoa je Ljekaj na Fejsbuku.

Ranije danas je specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio da je postignut dogovor o deeskalaciji krize na severu Kosova. Predviđeno je da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. 

 

Komentari (0)

Srbija