Politika

Vujačić za Euronews Srbija o članstvu regiona u EU: Da bi nas primili u veći komšiluk, prvo treba da se upristojimo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2021

-

12:27

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Samit EU – Zapadni Balkan u Sloveniji završen je usvajanjem deklaracije, ali bez pominjanja konretnog datuma za ulazak zamalja Zapadnog Balkana u EU. Potpredsednik Evropskog pokreta Ivan Vujačić rekao je za Euronews Srbija da nije ni bilo realno određivanje datuma. Kaže da je bitno što se samit održao, jer je interes za Zapadni Balkan unutar Unije bio smanjen, i poručuje da bi region trebalo da se upristoji da bi postao deo EU. 

Govoreći o tome što na samitu nije bilo konkretnog datuma za članstvo zemalja Zapadnog balkana, Vujačić kađe da je to u startu bilo nerealno. 

"Zato što postoje dve filozofije pristupa Evropskoj uniji od ranije. A to je ili konvoj, što znači svi zajedno kao regija ulazimo u nekom momentu i do nekog roka. A druga je principu regate. Znači svaki čamac se bori da dođe na prvo mesto i da pretekne druge. Nije realno bilo očekivati da će za ceo region biti odrežen datum”, rekao je Ivan Vujačić.  

Smatra da su Slovenci učinili napor da to dođe na agendu, ali da tonije uspelo.  

"Ono što je bitno je da se taj samit održao, i to je otprilike glavna stvar. Jer je interes za Zapadni Balkan bio sve manji u Evropi iz raznoraznih razloga. Jedan je pandemija i druge stvari koje su se desile u međuvreemnu, Izbor Trampa, Kina Rusija...", kađe potpredsednik Evropskog pokreta.  

Koliko je daleko Zapadni Balkan od EU?

Dodaje da je činjenica da su mnoge zemlje unutar EU posrnule na temi demokratije i vladavine prava, odnosno da u EU imaju probleme između sebe.  

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Vujačić navodi da je 2003. godine bila poruka da je strateški cilj članstvo u EU, ali da je već prošlo 18 godina.  

"Sem Hrvatske koja je primljena i naravno Rumunije i Bugarske u prvom naletu, tu se stalo. Stalo se iz všie razloga. Jedna stvar su problemi koje Evropa ima sama sa organizaovanjem svog daljeg dlovanja na više frontova i unutrašnja organizacija EU", navodi Vujačić.  

Kako kaže, s druge strane, neke zemlje su došle do stava da Zapadni Balkan ne bi trebalo primiti.  

"Te zemlje ne možemo da spominjemo niti je zvanično to neko rekao. Ali treba da pogledamo i sebe. To je dvosmerna ulica. Ako su političke elite na ovim prostorima ofarbale u crno i tamno ovaj prostor, u smislu da ima demografskog deficita, da nema vladavine prava, da nema medijskih sloboda, da ima čitav niz negativnih pojava kao što su organizovani kriminal i korupcija, onda se postavlja pitanje da li biste te ljude hteli u svom komšiluku", kaže Vujačić.  

Tenzije u regionalnoj saradnji

Ukazuje i da je regionalna saradnja često poremećena svađama i tenzijama.  

"Imali smo nedavno tenzije u Crnoj Gori, pa na Kosovu, u Bosni permamnentno, rasprave sa Hrvatskom. Tako da, kada vi to pogledate, vidite da mi sa ovih prostora koji imamo aspiraciju ka EU, trebalo bi da pravimo uzorna društva, i to je naš zadatak pre svega", ističe Vujačić.  

Govoreći o sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na samitu u Sloveniji, na kojem su teme bile priznavanje diploma i dokumenata u vezi sa zaposlenjem, Vujačić je rekao da se o pitanju Zajednice srpskih opština nije govorilo jer to nije bio format za tu priliku.  

"Izabrana je tema koja je najlakša, o kojoj najlakše može da se priča, uz prisustvo značajnih lidera Evrope. Mislim da je to bilo više simbolički u smislu da se njih dvojica privedu za sto i da pričaju o nečemu o čemu relativno potencijalno lako mogu da se dogovore", naveo je Vujačić.  

Govoreći o tome što u tački 3 stoji da treba da je potreban rad na normalizaciji odnosa, Vujačić je rekao da se na tome radi.  

"Hajde da kažemo ovako. Mislim da je sada veći problem u Prištini nego u Beogradu kada je ovaj dijalog u pitanju jer Kurti smatra da ima druge prioritete. Mislim da živi u zabludi, da će morati dijalog ipak da dođe na viši nivo njegovih prioriteta nego što je sada, i da traži nešto drugo. Čak ne stolicu u UN nego više približavanja Evropi. Mislim da je potrebno da Kurti malo stekne neko iskustvo, između ostalog i na ovakvim samitima, da bi imao konstruktivniji odnos prema tom dijalogu", istakao je Vujačić.  

Antievropski stavovi u medijskom prostoru

Na pitanje zašto je Evropskoj uniji bitno da se govori o investicijama u ovaj region, Vujačić navodi da je stvorena iluzija da je EU, neka stroga učiteljica, koja nas tera da radimo nešto što nećemo, a da s druge strane nema nikakve adekvatne nagrade.  

"A razlog tome je što je medijski prostor tako popunjen da često imamo antievropske stavove u medijima, izjavama političara. Imate glorifikovanje s jedne strane Rusije i Kine, koji jesu partneri, ali i konkurenti i u nekim stvarima protivnici EU", navodi Vujačić.  

Na pitanje šta bi trebalo da se desi da bi ovaj region ušao u EU, Vujačić je rekao: “Treba prvo da se upristoji. Da budemo pristojni susedi jedni drugima, da bi neko hteo da nas primi u veći komšiluk”.  

Komentari (0)

Srbija