Politika

Selaković: Model Otvoreni Balkan proširiće se svetom i objediniti region

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2021

-

14:29

Selaković: Model Otvoreni Balkan proširiće se svetom i objediniti region
Selaković: Model Otvoreni Balkan proširiće se svetom i objediniti region - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da inicijativa Otvoreni Balkan nailazi na ozbiljno interesovanje na svim meridijanima i izrazio uverenje da će brojne zemlje sa čijim zvaničnicima se sastao i tokom posete Njujorku, Meksiku i Gvatemali posezati za sličnim ili istim modelom u promociji regionalnih organizacija i inicijativa.

Selaković je za Tanjug rekao da je u razgovorima sa više od 70 državnih zvaničnika, među kojima je bilo 40 šefova diplomatije sa evropskog i van evropskog kontitenta kao i predstavnika poslovne zajednice, vođenim od 16. septembra do 1. oktobra, naišao na reči hvale ne samo za inicijativu Otvoreni Balkan već i za sve što je Srbija učinila na polju ekonomije, privrednog rašta, borbe protiv pandemije ....

"Vizionarska i liderska" uloga Srbije u objedinjavanju partnera iz regiona u inicijativu Otvoreni Balkan, naišla je na ozbiljno interesovanje na svakom mestu gde sam govorio što pokazuje prepoznavanje značaja regionalnih integracija, posebno ekonomskih usmerenih na stvaranje zajedničkog tržišta, slobodnog prometa ljudi, roba i usluga i zajedničke borbe protiv katastrofa", rekao je Selaković.

Inicijativa je, kako naglašava ministar, na svim meridijanima prepoznata upravo kao potreba da male države u eri velikih regionalnih sila, da bi opstale i pokušale da budu konkurentne, budu upućene na međusobnu saradnju.

"To je nešto što je dobar obrazac", rekao je Selaković i dodao da je se u to uverio i kada je u Kongresu u Gvatemali prisustvovao sednici u čast 200 godina nezavisnosti centralno-američkih republika, gde je bio i ceo diplomatski kor iz Gvatemala Sitija, govorio o tome kako Srbija gleda na regionalne integracije i čime sve na tom polju kao država možemo da se podičimo.

"Mogu da kažem da se ideje koje obuhvata inicijativa Otvoreni Balkan pažljivo osluškuju u drugim državama i da ih veoma cene. Zato sam uveren da će i mnogi naši prijatelji iz drugih delova sveta posezati za sličnim ili istim modelom u promociji regionalnih organizacija i regionalnih inicijativa", rekao je on.

Srbiju cene u svetu

Ministar je naglasio da su brojnim razgovori koje je vodio i pre odlaska na Generalnu skupštinu UN-a, Gvatemalu i Meksiko, u Belgiji, Luksemburgu, Indiji pokazail da je Srbija prepoznata kao neko čija se reč pažljivo sluša, kao zemlja koja drži svoju reč i koja je izuzetno dobra destinacija za dolazak investicija i ulaganje kapitala.

Kako kaže ta činjenica za Srbiju predstavlja važno priznanje, jer se nikada ne može videti da neko ulaže u zemlju koja nije sigurna, prvno stabilna i ne postoji predvidivost procedura i svega sto je za kapital od velike vaznosti.

Ministar je posetio da je poseta Njujorku bila prilika da se na marginama razgovara o svim pitanjima od piroritetnog nacionalnog značaja za očuvanje teritorijanog integriteta i suvereniteta, imajući u vidu da je došla u trenutku "problematičnih, uzavrelih i tenzičnih dešavanja" na administrativnoj liniji sa KiM.

Razgovori na marginama Generalne skupštine UN bili su dobra prilika i da sagovornike upozna sa aktuelnom situacijom ali i sa svim što Srbija čini da bi smanjila svaku vrstu tenzije, da bi bili konstruktivan činilac i pokazali spremnost da se problematična pitanja rešavaju diplomatskim sredstvima i dijalogom, što je, kako je dodao, naše rukovodsto i predsednik Srbije uspelo da učini na najbolji mogući način.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija