Politika

Konferencija o inicijativi Open Balkan bez Vučića i Rame, Zaev: Poruka EU da zemlje Zapadnog Balkana mogu nešto i same

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Kovačev

29/09/2021

-

17:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev poručio je da smatra da je obaveza Srbije, Severne Makedonije i Albanije, koje su pokrenule inicijativu Open Balkan, da stvore od Zapadnog Balkana otvoreno tržište, zasnovano na četiri osnovna principa, slobodnog kretanje - robe, usluga, kapitala i ljudi.

Zaev je putem video linka govorio u ime osnivača inicijative Open Balkan na konferenciji pod sloganom "Jedan region, jedno tržište - korak napred ka zajedničkom tržištu EU" koja je održana u Novom Sadu.

Skup je odražan bez ranije planiranog prisustva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame.

Zaev je rekao da bi realizovanjem ideje inicijative Open Balkan zemlje Zapadnog Balkana zadobile veće poverenje Evropske unije i poslale poruku da mogu nešto same da urade, a to bi svakako građanima Zapadnog Balkana omogućilo da funkcionišu u ovom prostoru. kao što bi mogle da funkcionišu u EU.

Predsednik Srbije danas je trebalo da održi govor na skupu u Novom Sadu, ali je njegov dolazak otkazan, kao i njegove druge aktivnosti, zbog zdravstvenih problema. Svoj dolazak otkazao je i albanski premijer Edi Rama koji je takođe uz Vučića i makedonskog premijera Zaeva pokretač inicijative Open Balkan.

Konferenciji je prisustvovala premijerka Srbije Ana Brnabić koja je poručila da će se Beograd zalagati za svaku vrstu povezivanja regiona.

"Beograd će biti uvek tu da razgovara o regionalnoj saradnji, dijalogu sa Prišinom, mi u to verujemo i mislimo da taj dijalog nema alternativu i da ne postoji ništa što je važnije od regionalnog povezivanja, mira , saradnje, stabilnosti i bezbendosti i da je to preduslov za sve ostalo što i mi radimo i što pokušavaju i drugi u regionu da urade, a to je bolji kvalitet života svih naših građana", rekla je Brnabić.

Euronews/Printscreen

 

"Splet nesrećnih okolnosti"

Nedolazak u Novi Sad lidera koja su pokrenula inicijativu Opena Balkan samo je splet nesrećnih okolnosti, smatra nekadašnji ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Euronews Srbija

"Zaista ovo što se sada događa na Jarinju je učinilo pre svega dolazak Edija Rame dosta komplikovanim u očima albanske populacije kako na Kosovu, tako i u Albaniji i verujem da je to važan razlog zbog koga njega danas nema. Fon der Lajenova obilazi region, dolazi u Beograd. To je takođe uticalo, i svakao poslednje vesti o trenutnom zdravstvenom stanju predsednika Srbije. Ne mislim da se nešto promenilo u njihovim željama i verujem da će nastaviti sa tom inicijativom", rekao je Svilanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija