Region

Ursula fon der Lajen u Podgorici o Otvorenom Balkanu: Crna Gora nije ni na šta primorana

Komentari

Autor: Tanjug

29/09/2021

-

16:22

Ursula fon der Lajen u Podgorici o Otvorenom Balkanu: Crna Gora nije ni na šta primorana
predsjednik.me - Copyright predsjednik.me

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Podgorici da Crna Gora nije primorana ni na šta i da je Berlinski proces pravni okvir s ciljem razvoja regionalnog tržišta.

Fon der Lajen je to rekla odgovarajući na pitanje da li je inicijativa Otvoreni Balkan neka vrsta zamene za proširenje EU i da li Crna Gora mora da bude deo tog projekta.

"Mi želimo progres u okviru Berlinskog procesa kao način da prevaziđemo prepreke, a to važi i za ideju Otvorenog Balkana, koja mora biti inkluzivna i u skladu sa evropskim standardima i normama", rekla je predsednica Evropske komisije na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

Na pitanje da li bi Vlada Crne Gore bila proevropska ako bi "prosrpski DF" bio u njoj ona je kazala da građani Crne Gore odlučuju kome da daju svoje poverenje i kome da veruju.

"To je demokratija", reka je Fon der Lajen i dodala da veruje da će građani Crne Gore dati poverenje partijama koje žele demokratiju i transparentnost.

Istakla je i da je nezavisnost pravosuđa jedna od temeljenih vrednosti EU i da je rad na tome ključan.

Ona je navela da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Brisel odustao od proširenja, kako je to juče preneo Rojters, rekla da se njena poseta eksplicitno tiče evropske perspektive Crne Gore i drugih zemalja Zapadnog Balkana.

"Kao što sam rekla došla sam da vas podržim i ohrabrim i da kažem da je važno da ostanete na ovom putu.... Mi svi radimo na prisutpanju, to je težak posao nekada nailazimo na prepreke, ali najvažnije da pokažemo da se držimo trasiranog smera. Naša poruka je: želimo vas u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Milom Ðukanovićem.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa