Region

Ðukanović: Izjednačiti stabilnost Balkana i integracije

Komentari

Autor: Tanjug

25/09/2021

-

21:43

Ðukanović: Izjednačiti stabilnost Balkana i integracije
Ðukanović: Izjednačiti stabilnost Balkana i integracije - Copyright Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore ocenio je danas u Njujorku da je sve više problema na Zapadnom Balkanu, tako da, kako je naveo, ne treba primarno potencirati pitanje tempa proširenja EU, već pitanje ugrožene stabilnosti Balkana.

"To nas dovodi do onog što smo svih prethodnih godina ponavljali, posebno iz Podgorice, a to je da se između stabilnosti Balkana i integracije mora povlačiti znak jednakosti", rekao je Ðukanović novinarima na kraju posete Njujorku, gde je učestvovao na 76. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

EU je, prema njegovim rečima, lokomotiva evropskog kontinenta, a Zapadni Balkan je deo evropskog kontinenta, prema tome ne može se udaljavati od tih problema i tretirati ih kao balkanske probleme, prenela je RTCG.

"Mora se u EU gledati na balkanske probleme i upozorenja koja godinama stižu sa raznih adresa, uključujući i sa naše crnogorske adrese. Nisam zadovoljan intenzitetom pažnje koji je posvećen tim upzorenjima tokom prethodnih godina, zato danas imamo još ozbiljniji problem", ocenio je Ðukanović.

Jasno je, prema njegovim rečima, da na Balkanu ne postoje dovoljno pouzdani samoregulatorni mehanizmi "koji će učvrstiti našu stabilnost bez koje nema prosperiteta".

"Dakle, mi moramo učvršćivati našu stabilnost upravo kroz integraciju. Ne želim ovim nipošto da kažem da bi trebalo da uselimo svoje probleme u EU, ne, ubeđen sam da treba da postanemo članica tada kada za to ispunimo uslove, ali da bismo te uslove ispunili moramo prethodno učvrstiti stabilnost, zaštititi Zapadni Balkan od penetracije i geopolitičkih interesa koji su suprotstavljeni evropskim interesima. To mora Evropa prihvatiti kao svoju odgovornost”, dodao je Ðukanović.

Na pitanje da li je region Zapadnog Balkana stavljen po strani, da se sam izbori sa izazovima, predsednik Crne Gore je odgovorio "da je vrlo pravilno kazati da smo mi najbolje vreme za evropsku integraciju propustili".

Na pitanje jesu li poruke o destabilizaciji Balkana naišle na prijem predsednik Crne Gore je odgovorio da danas "definitivno možemo biti sigurni da naši problemi nisu tajna i nepoznati".

"Nadamo se da smo možda baš sada dragoceno u susret predstojećem Samitu EU - Zapadni Balkan u Ljubljani 6. oktobra skrenuli pažnju na probleme koji izmiču kontroli, probleme koje se komplikuju i koji prete ne samo balkanskoj, nego i evropskoj stabilnosti", istakao je Ðukanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa