Politika

Tadić u emisiji Direktno sa Minjom Miletić: Videćemo da li ćemo na izbore, mogu da pobedim Vučića ako se kandidujem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2021

-

21:38

potpis

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SDS-a i bivši predsednik Srbije Boris Tadić gostujući u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" izjavio je da će SDS videti da li će izaći na predstojeće izbore naredne godine, ali da on može da pobedi aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića ako se kandiduje.

On je rekao da je odavno pozvao opoziciju da se ujedine i dogovore kako će da pobede Vučića na predstojećim izborima, ali da odgovora nema. Kako je rekao, pozvao ih je da se dogovore oko predsedičkog kandidata, ali i da ne mora da bude samo jedan.

"Ne moramo imati jednog predsedničkog kandidata, ali ako imamo, ako ima bolji, da mu damo podršku, da ga osnažimo da se bori protiv Vučića", rekao je Tadić, koji je naveo i da na predstojećim izborima ne traži poverenje opozicije nego građana.

Na pitanje šta ga je sprečavalo da to poverenje traži od građana prethodnih devet godina, on je odgovorio da nije pretendovao niti da bude "vodeća strana, niti predsednički kandidat".

"Rekao sam tada (prim.aut. 2012. godine) da se vidimo u nekom drugom filmu", podsetio je Tadić.

Na pitanje može li da pobedi Vučića na predstojećim izborima, Tadić je odgovorio da može.

"Naravno da mogu da ga pobedim, jer sam preuzeo drugačiju ulogu", rekao je Tadić, te podsetio da je osam godina proveo na mestu predsednika države.

Govorio je i o greškama koje je pravio tokom svog mandata, te istakao da je bilo i kadrovskih i da niko osim njega u javnosti svoje greške nije priznao.

Kaže i da je problem opozicije što nema politiku koju kandiduje, te da će SDS sa nekim strankama, kad dođe vreme, izaći sa svojom politikom. Navodi i da ukoliko druge opozicione stranke ne žele da sarađuju sa SDS da to treba i da kažu.

"Ako je to njihov stav i to je u redu, samo to treba da kažu. Nisam ja tražio podršku opozicije. Opozicija danas u Srbiju, ona koja ima medijsku promociju dela medija, pokriva 10 procenata glasova, Vučić oko 40 odsto, deo ne glasa ni za koga i to su moji bivši glasači. Mnogi su zbunjeni što sam prepustio vodeće pozicije mladim ljudima", naveo je Tadić, te rekao da pošto je video da niko iz opozicije od ljudi zbog kojih se povukao sa čela Demokratske stranke, već 10 godina ne govore o sebi kao predsedničkom kandidatu, da je otvorio pitanje svoje kandidature.

"Poslao sam poruku Vučiću - čekam ako to bude bilo potrebno", rekao je Tadić.

On je govoreći o dijalogu opozicije i vlasti, kojem su posredovali evroparlamentarci, rekao da je vladala jedna kakofonija zahteva dela opozicije, stavova vlasti.

"Deo opozicije nerealistično je očekivao da će evroparlamentarci doneti normalne uslove za održavanje izbora", rekao je Tadić, te naveo da će se njegova stranka truditi da izađe na izbore, kako bi mogla da se bori u parlamentu za prava građana.

Kaže ipak da se dijalogom u kojem su evroparlamentarci učestvovali moglo i više, ali da je važno da se "ipak nešto pomerilo".

"Da li ćemo izaći u na izbore videćemo. Trudićemo se da izađemo na izbore, bojkot ne obezbeđuje funkcionisanje institucija", rekao je Tadić i ponovio da je veoma važno "boriti se u parlamentu za prava građana".

Antonijević: Potencijal "Pandorinih papira" zavisi od Tužilaštva

U emisiji su gostovali i pravnik Milan Antonijević i novinar Zoran Panović. Panović je rekao da je glavni problem opozicije njihova "artikulacija".

"Vučić je ubedljivo najpopularniji, a SNS je najjača partija, ali antivučićevsko raspoloženje nije malo. Ono postoji, možda i preko 30 odsto u nekim situacijama, ali nema ko, to mora da se artikuliše. Nema artikulacije bez sinergije. SNS grupiše, organizuje, ona isisava vazduh iz koalicionih partnera", rekao je Panović.

Panović kaže da bi deo opozicije mogao da podrži Borisa Tadića kao kanidata na predsedničkim izborima, ali sumnja da bi to učinila većina. On smatra da opozicija mora da bude u jednoj koloni i jednog kandidata.

"Zaboravlja se 2012. godina, da je opozicija tada bila u jednoj koloni, uvek kad su se menjale vlasti, opozicija je bila u jednoj koloni. Nije Tadića pobedio pop, glumac, zabavljač, komičar, već Tomislav Nikolić, koji je važio za gubitnika. Poltička ličnost je bitna. Opozicija mora da ima jednog kandidata da bi došlo do drugog kruga, a drugi krug je vema loša psihološka stvar za Vučića, iako može da pobedi", objasnio je Panović.

Na pitanje kakav će uticaj imati "Pandorini papiri" na politička dešavanja u Srbiji, pravnik Milan Antonijević je rekao da smatra da je njihov domet izuzetno mali.

"Potencijal toga tokomnarednih nedelja zavisi od odgovora Tužilaštva pre svega i toga da li će se oni ovim pozabaviti s obzirom na to da je u slučaju Siniše Malog istraga otvorena, pa zatvorena. Mislim da postoji mogućnost da oni na drugačiji način ovo gledaju", rekao je Antonijević.

Komentari (1)

Srbija