Politika

Grubješić: Moguće otvaranje klastera ili dva tokom predsedavanja Slovenije

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

12:32

Grubješić: Moguće otvaranje klastera ili dva tokom predsedavanja Slovenije
Grubješić: Moguće otvaranje klastera ili dva tokom predsedavanja Slovenije - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić kaže da bi Srbija tokom slovenačkog predsedavanja EU mogla da otvori klaster ili dva, dodajući da su dobra poruka i poslednji razgovori premijera Slovenije i predsednika EP da se porširenje mora vratiti visoko na agendu Unije.

Unsplash

 

Zapadni Balkan bio je na agendi i tokom slovenačkog predsedavanja EU u prvoj polovini 2008. godine, a sudeći prema izjavama slovenačkih zvaničnika to će sada biti još izražajnije, rekla je Grubiješić za Tanjug na pitanje koliko Slovenija može da uradi da ubrza proces prisutpanja Srbije EU, kada od 1. jula preuzme predsedavanje Uniji.

Dug razgovor Janša i Sasolija

Grubješić je podsetila da je premijer Slovenije Janez Janša juče dugo razgovarao sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem o tome da zapadni Balkan treba da bude strateško pitanje EU i da se porširenje mora vratiti visoko na agendu odlučivanja u samoj EU.


"To je dobra poruka i mislim da držanje Zapadnog Balkana visko na agnedi može da doprinese svima, Srbiji posebno, zato što je centralna zemlja Zapadnog Balkana, koja je u pristupnom procesu i mogla bi možda tokom slovenačkog predsedasvanja brže da napreduje. Tu mislim na otvaranje jednog ili dva kalstera u toku slovenačkog predsedavanja", rekla je Grubješić.

profimedia

 

Ona je podsetila i da će održavanje neformalnog samita EU - Zapadni Balkan početkom oktobra moglo biti dodatni podsticaj EU da se mnogo više i na strateški jači način bavi ovim regionom.


"To bi bila jedna od koristi slovenačkog predsedavanja koju svi u regionu očekujemo", rekala je Grubješić.

Komentari (0)

Srbija