Politika

Presednik Vučić o susretu s Putinom: Tražiću povoljne cene gasa za Srbiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/10/2021

-

22:56

Presednik Vučić o susretu s  Putinom: Tražiću povoljne cene gasa za Srbiju
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da građani neće plaćati višu cenu gasa do kraja grejne sezone 2022. godine, ali da se brine kako će to biti rešeno, kao i zbog toga što će morati da se troše rezerve naše zemlje.

On je gostujući na TV Prva rekao da je susret s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom zatražio kako bi tražio povoljne cene za gas za Srbiju. Srbija, dodao je, ima sačuvan gas za crne dane, do kraja godine i zbog toga je veoma važan sastanak sa Putinom jer trenutna ponuda nije dobra.

"Cena gasa se sastoji od 70 berzanske cene, a 30 odsto naftne formule. Mi sada imamo 100 naftnu formulu, ali ne mogu to više, jer hoće ljudi nešto da zarade. Zato idem kod predsednika Rusije, moliću produžetak naftne formule od 100 odsto, a zatim za bolje uslove. To nije pitanje samo za domaćinstva, već i za fabrike", naveo je Vučić.

Vučić je rekao da će moliti za produžetak od tri do šest meseci nastavka aranžmana po kojoj je cena po kojoj plaćamo gas 100 odsto naftna formula kao sada, a posle toga da bude 70 odsto naftna formula i 30 odsto berzanaka cena, što bi iznosilo 510 dolara za 1.000 kubnih metara.

"Ponuda Rusije da platimo 70 odsto berzanske cene, a 30 odsto po naftnoj formuli značila bi cenu od 790 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, umesto sadašnjih 270 dolara, ko će to da plati", upitao je Vučić i ocenio da je zbog toga presudan sastanak sa Putinom.

Predsednik kaže da u skladištu u Banatskom Dvoru imamo 268 miliona kubnih metara gasa.

"Moliću ga da cena bude 510 dolara, ali mi ni to ne možemo da platimo. Domaćinstva neće  plaćati skuplji gas, ali živ nisam do tog 25. novembra što ćemo da trošimo naše rezerve", dodao je.

Kako je rekao Srbija ima nerealno nisku cenu struje, i boriće se za to da ne bude poskupljenja, a problem je što se "TENT 1" remontuje, te Srbija u određenoj meri i uvozi struju.

"Nas struja košta 50 evra megavat, a mi narodu naplaćujemo jeftinije" objasnio je on i dodao da se "jede živ" što ćemo da trošimo svoje rezerve.

Kada je u pitanju rast cene goriva, kaže da se to i kod nas dešava, ali da se akcize ne mogu smanjivati jer država mora negde da uzme novac, i da se nečim mora kompenzovati najniža cena struje.

Ukazuje da se ide za tim da struja bude jeftinija, jer je svi koriste, a da je zato na nafti nesto više akciza.

Na pitanje o poskupljenju cena nekih prozivoda kao što je ulje, ističe da je stopa inflacije i dalje ispod tri odsto, da nema redova na pumpama, a da u prodavnicma ima svega.

"Na ulje manje od hiljadu dinara u Srbiji potrošimo godišnje i da li to treba da bude jedina vest", upitao je Vučić.

On je dodao da više ne želi da sluša kuknjave tog tipa, da su skočile cene udžbenika i slično.

"Stvari treba sistemski i racionalno postaviti, onda možete ekonomski rast da postignete, a tako mogu da rastu i plate i penzije", poručio je.

 

 

Komentari (0)

Srbija