Politika

Kurtijeva stranka nigde nije pobedila u prvom krugu, da li se Tačijeva i Haradinajeva partija vraćaju na velika vrata

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup/Tanjug

18/10/2021

-

10:52

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na Kosovu i Metohiji je posle jučerašnjih lokalnih izbora 17 opština dobilo gradonačelnike, dok će građani 21 opštine gradonačelnike birati u drugom krugu lokalnih izbora. Kandidati Samoopredeljenja Aljbina Kurtija ni u jednoj opštini nisu pobedili u prvom krugu. Srpska lista ostvarila je pobedu u devet od 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Prema podacima Centralne izborne komisije do 19 sati glasalo je 43 odsto upisanih birača. Iako je predsednik Srpske liste Goran Rakić sinoć saopštio da je ta politička opcija osvojila ubedljivu pobedu u svih 10 opština, jutros je Centralna izborna komisija objavila da nije. Opština u kojoj Srpska lista nije pobedila, odnosno u kojoj je osvojila samo šest odsto glasova je Klokot i tamo će se ići u drugi krug.

Euronews Srbija

Na sajtu CIK-a su objavljeni rezultati, prema kojima su u prvom krugu pobedili kandidati u sledećim mestima: Dečane (Alijansa za budućnost Kosova), Južna Mitrovica (Demokratska partija Kosova), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (Demokratski savez Kosova), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (Demokratski savez Kosova), Štrpce (Srpska lista), Suva Reka (Alijansa za budućnost Kosova), Uroševac (Demokratska partija Kosova), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Ðenaral Janković (Demokratska partija Kosova), Gračanica (Srpska lista), Ranilug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista), Severna Mitrovica (Srpska lista), Srbica (Demokratska partija Kosova).

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

U drugom krugu gradonačelnici će biti izabrani u 21, opštini, odnosno u svim većim opštinama, osim u južnom delu Mitrovice i Peći, odnosno posle drugog kruga znaće se gradonačelnici Prištine, Ðakovice, Orahovca, Gnjilana, Dragaša, Kline, Kamenice, Podujeva, Prizrena, Vitine, Vučitrna, Mališeva, Junika, Mamuša, Glogovca, Klokota, Istoka, Štimlja, Obilića, Kosova Polja i Kačanika.

Od ovih 17 opština u kojima su gradonačelnici izabrani, ni u jednoj opštini nije pobedio kandidat pokreta Samoopredeljenje lidera i aktuelnog premijera Aljbina Kurtija. U drugi krug se plasiralo 12 predstavnika Samooopredeljenja. 

U velikoj većini opština su pobedu odneli kandidati za gradonačelnike Demokratske partije Kosova, Kadrija Veseljija, odnosno Hašima Tačija, što znači da su se na velika vrata vratili na političku scenu, s obzirom na rezultate na prethodnim izborima, javlja reporterka Euronews Srbija. 

Takođe, Ramuš Haradinaj je izjavio da je ABK pobedila u šest opština, Đakovica, Suva Reka, Orahovac, Klina, Dečani i Junik, a da idu u drugi krug izbora u opštini Istok.

Podsetimo, predsednik Srpske liste Goran Rakić je sinoć izjavio da je ta politička opcija pobedila u svih 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom na KiM, a da je njihov kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice Milan Radojević osvojio više od 10.776 glasova.

"Pobedili smo u svih deset opština sa srpskom većinom. U ovoj borbi smo bili svi zajedno, borimo se za Zajednicu srpskih opština, a ukoliko ZSO-a ne bude neće biti ni kosovskih insitucija", rekao je on.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Reporterka Euronews Srbija koja se javila iz Gračanice, govoreći o atmosferi u u kojoj je dočekan kraj izbornog procesa, kaže da se negde slavilo, a negde tugovalo. U većinski srpskim opštinama se uglavnom slavilo, osim, kako je rekla u Klokotu, u kojem će se, prema podacima CIK, ići u drugi krug. Kako podseća, iz Srpske liste sinoć je saopšteno da su pobedili u svih 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Navodi i da nisu prebrojani svi glasovi - oni uslovni i iz dijaspore. Što se tiče većinski albanskih sredina, kako je rekla, u Podujevu su slavili i pripadnici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, bivše partije Ibrahima Rugove, da bi se na kraju ispostavilo da nisu pobedili ni jedni ni drugi i da se ide u drugi kruig.

U srpskim sredinama sinoć je bilo vatrometa, sirena, srpskih zastava na automobilima, kako u Gračanici tako i u kosovskom pomoravlju.

Milivojević: ZSO je pre osam godina trebalo da bude formirana

Politički analitičar Cvijetin Milivojević u razogovoru za Euronews Srbija rekao je da se sada vidi razlog zbog čega se povukla odluka o bojkotu - da bi zapravo Srbi dobili Zajednicu srpskih opština. On je podsetio da je 2013. godine  potpisan Briselski sporazum po kojem je ona trebalo da bude formirana do februara 2014. godine, pre osam godina.

Euronews Srbija

"Njima je Beograd, ma ko ga predstavljao, ta slamka spasa i to što njima stiže iz Beograda je na neki način rešenje i tako gledaju na sve. Razumem te ljude koji glasaju, ponudila im se jedna opcija to je Srpska lista i oni glasaju za nju, kao što i razumem ljudi iz Srpske liste zašto su oni u subotu došli sa namerom da bojkotuju izbore, a vratili se posle razgovora sa predsednikom i odlučili da ne bojkutuju", rekao je on.

Pita i zašto ako albanska pregovaračka strana ne želi da ispuni jednu jedini obavezu - a to je ZSO sa kojim se kasni osam godina - "čeka Republika Srbija, predsednik Narodne skupštine i ne raspiše izbore za lokalne organe vlasti u opštinama i gradovima, makar tamo gde ima Srba na Kosovu".

"Zašto se mi plašimo neke reakcije posrednika iz Brisela,  a na primer Kurti i njegovi prethodnici se ne plaše", upitao je Milivojević.

Kaže i da nažalost ZSO nema nikakva izvršna ovlašćenja, kao i da ipak ne žele da je prihvate, ali ni da zbog toga, već osam godina ne trpe nikave sankcije.

"Zbog čega država Srbija ne vrati tamo sebe gde je bila 2013. godine. Do Briselskog sporazuma Srbija je bila prisutna makar na severu Kosova i u enklavama gde su Srbi bili većina", podsetio je Milivojević.

Mijačić: Potrebno smiriti strasti, normalizovati odnose

Politički analitičar Dragiša Mijačić rekao je za Euronews Srbija da ga pobeda Srpske liste nije iznenadila budući da ona uživa veliko poverenje među srpskim narodom na KiM. Na pitanje kako komentariše najavu ove političke opcije da će izaći iz kosovskih institucija ukoliko do kraja godine ne bude formirana ZSO, kaže:

"Veoma je bitno da je Srpska lista i politički predstavnici izašli na ove izbore. To je bilo veoma bitna odluka i verujem da je bila i teška. Ali svakako su na ovaj način dobili legitimitet da dalje pregovaraju u ime srpskog naroda na KiM. Što se tiče njihove najave o izlasku, mislim da je to deo pritiska za formiranje ZSO, koji će svakako biti tema ove jeseni i dijaloga koji se vodi u Briselu", naveo je on za Euronews Srbija.

Euronews Srbija

Smatra i da to da li će oni izaći iz kosovskih institucija - nije pitanje u ovom trenutku, jer je, kako je ukazao, "potrebno smiriti strasti, normalizovati i deeskalirati odnose na severu KiM".

"Potrebno je ući u tok dijaloga koji bi između ostalog trebalo i da rezultira formiranjem ZSO", naveo je Mijačić, koji je dodao i da Kurti stoji "loše" na Kosovu, te da nije ni čudno što su se desili incidenti na severu KiM proteklih dana.

Brnabić: Pokazali šta znači jedinstvo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić čestitala je Srpskoj listi pobedu na juče održanim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji.

"Srpski narod na Kosovu i Metohiji još jednom je pokazao šta znači jedinstvo, sloga, vera i hrabrost. Uprkos svim pritiscima i napadima kojima su izloženi svakodnevno, ostali su dosledni politici mira. Demokratska i pametna politika je pobedila", poručila je Brnabić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Drecun: Nećemo odustati od zahteva da se formira ZSO

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je srpski narod na Kosovu i Metohiji shvatio ozbiljnost situacije i namere Prištine i masovnim izlaskom na lokalne izbore pokazao da će se boriti za svoj opstanak i da će tu borbu voditi u koordinaciji sa Beogradom.

Drecun je za RTS rekao da je na jučerašnjim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji ispoljeno gotovo puno jedinstvo srpskog naroda i rešenost da se suprotstavi Prištini, jednostranim potezima, nasilju i etnički motivisanim napadima.

Naglasio je da su opštine veoma važne za život ljudi, jer se preko njih uređuje ono što građanima svakodnevno treba.

"Preko opština se ostvaruje i pomoć države Srbije srpskom narodu i nećemo odustati od zahteva da se formira Zajednica srpskih opština. Bitno je da Srpska lista, kao što je i uradila, zadrži vlast u svim opštinama koje su predviđene da budu u sastavu ZSO", objasnio je Drecun.

Ðakobe: Pobeda za demokratiju na KiM, ostanite kod kuća

Otpravnik poslova američke ambasade u Prištini Nikolas Ðakobe ocenio je da su lokalni izbori na KiM "pobeda nove demokratije koja cveta na Kosovu".

On je to napisao na Tviteru i pozvao građane KiM da ostanu oprezni kada je reč o epidemiji koronavirusa i slave u kućama izborne rezultate

"Ohrabrujuće je videti Kosovare kako glasaju i pokazuju svoje glasove kroz glasačke kutije - još jedna pobeda za mladu, naprednu demokratiju na Kosovu. Moramo ostati oprezni pred pandemijom: da poštujemo policijski čas i slavimo sa porodicama kod kuće", napisao je Ðakobe.

Petković čestitao Srpskoj listi ubedljivu pobedu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohijju Petar Petković čestitao je sinoć Srpskoj listi ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u pokrajini.

On je na svom Fejsbuk nalogu istakao da je to "pobeda našeg naroda, ali i pobeda politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić".

"Opet smo pokazali i dokazali da kada nam je najteže i kada smo pod najvećim pritiscima, da smo tada i najjači. Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više", poručio je Petković.

Komentari (0)

Srbija